Federalna sanitarna inspekcija zabranila uvoz kozmetičkih proizvoda bez deklaracije

06.12.2022. 13:29 / Izvor: Akta.ba
dekleracije

Federalna sanitarna inspekcija na graničnom prijelazu/mjestu carinjenja (GP/MC) Aerodrom - Sarajevo je u novembru 2022. godine zabranila uvoz pošiljke kozmetičkih i toaletnih proizvoda porijekom iz Kine.

Federalna sanitarna inspekcija na graničnom prijelazu/mjestu carinjenja (GP/MC) Aerodrom – Sarajevo je u novembru 2022. godine zabranila uvoz pošiljke kozmetičkih i toaletnih proizvoda porijekom iz Kine.

Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom predmeta opće upotrebe, utvrđeno je da pristigla pošiljka ne sadrži deklaraciju iz koje se može utvrditi rok upotrebe, proizvođač i uvoznik, što je u suprotnosti s članom 8. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe („Službeni list BiH“, broj 2/92 i 13/94), te se kao takva ne može uvesti niti staviti u promet.

Shodno tome, uvoz kontrolisane pošiljke težine 20 kg je zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje pošiljaocu.

Podsjećamo, sektor granične inspekcije FUZIP obavlja poslove službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene hrane pri uvozu, službene kontrole zdravstvene ispravnosti materijala u dodiru sa hranom pri uvozu, uzimanja uzoraka i analiza po službenoj dužnosti, kontrole kakvoće kod uvoza proizvoda sukladno posebnim propisima kojima se uređuje kakvoća, pregledanja deklaracije, dokumentacije i službenih evidencija, službene kontrole pošiljki otrovnih materija pod režimom dozvola od nadležnih institucija, nadzora nad putnicima, njihovim stvarima i sredstvima u međunarodnom saobraćaju.

Vrši se još i fitosanitarnog nadzora roba i reguliranih objekata, FFS-a, mineralnih đubriva ISPM 15 u prekograničnom prometu, poslove vezne za unos, suzbijanje i otklanjanje zaraznih bolesti i štetočina poljoprivrednog bilja, unos, proizvodnju i upotrebu, sjemena i sadnog materijala poljoprivrednog bilja i promet istim, fitosanitarni nadzor reguliranih objekata u smislu zaštite bilja od bolesti i štetočina, registracije i prometa zaštitnih sredstava za primjenu u poljoprivredi, poljoprivrednih apoteka i prodavnica na veliko i malo, subjekata sa ovlaštenjima u skladu ISPM 15 u unutrašnjosti, sigurnost hrane i GMO organizme (u domenu sjemena i sadnog materijala) u prekograničnom prometu i unutrašnjosti, te obavlja i druge inspekcijske poslove određene zakonom.

U okviru sektora, kontrole provode federalni sanitarni, fitosanitarni i tržišno-turističko-ugostiteljski inspektori raspoređeni na graničnim prijelazima (GP) Izačić, Gorica, Kamensko, Bijača, Bosanski Šamac, Orašje i Aerodrom Sarajevo  te na mjestima carinjenja (MC) Rajlovac-Sarajevo, Rodoč-Mostar, Tuzla i Zenica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti