Održan prvi Scale Up pitch u Bosni i Hercegovini i dodijeljene novčane nagrade za najbolje

08.12.2022. 10:02 / Izvor: Akta.ba
Welcome to the future

U Domu mladih na Skenderiji sinoć je deset poduzetnika predstavilo svoje inovativne ideje i pokazalo da Bosna i Hercegovina ima budućnost - jer je poduzetništvo budućnost.

U Domu mladih na Skenderiji sinoć je deset poduzetnika predstavilo svoje inovativne ideje i pokazalo da Bosna i Hercegovina ima budućnost - jer je poduzetništvo budućnost. Jedinstven, inovativan i zabavan program organizovala je Investicijska fondacija Impakt, a jedinstvenu notu programu je dodao bh. glumac Enis Bešlagić.

Na događaju su se predstavili poslovni poduhvati koji su podržani kroz IMPAKT inkubator poslovnih ideja i koji su u prethodnoj godini ostvarili sjajne rezultate, a sinoć su komisiji predstavili svoje ideje za unaprjeđenje i proširenje poslovanja.

Njih 10 - Lana Pencl, Vanja Manojlović, Sabina Mehmedinović, Edin Delić, Slobodan Gutović, Stefan Alesić, Edin Grabovica, Maida Imširović, Sandra Senić i Ena Begičević Čeliković su sjajnim prezentacijama oduševili publiku i komisiju

U nastavku predstavljamo ovih deset sjajnih poduzetnika i ideja.

Sabina Mehmedinović je vlasnica CNC art radionica koja se bavi proizvodnjom edukativnih i didaktičkih igračaka.Želi da plasira svoje proizvode na tržište i da CNC art postane serijski proizvođač.

"Meni je poduzetništvo dalo krila i krenula sam da rastem. Čak i kada pogriješim to nije ništa strašno i daje mi mogućnost da napredujem", kazala je.

igracke

Didaktiče igračke

Lana Pencil se bavi se informatičkim uslugama. Njena ideja je da napravi web aplikaciju koju pokreće umjetna inteligencija, a koja će omogućiti osobama sa invaliditetom potpuno pristupačnost web stranicama.

"Ovaj web omogućava i osobama sa invaliditetom da ih uključimo u ravnopravan status sa ostalima korisnicima. Nažalost do sada su bili nepravedno zapostavljeni. Sa tehnologijom kojom raspolažemo i resursima možemo napraviti mnogo", istakla je Lana.

Sandra Senić je Beograđanka, crnogorske krvi koja se zbog ljubavi preselila u Bijeljinu vlasnica je Servisa za pranje tepiha Operi.ba.

"Preduzetništvo je za mene prozor za budućnost. Poslujem dvije godine i za to vrijeme desio se nevjerovatan rast. Za to vrijeme u našem servisu po desetine tepiha vlasnici nisu došli. Razmišljala sam šta da uradim sa tip tepisima i došla sam na ideju da napravim otirače. Tako recikliramo i štitimo okoliš", poručila je.

Edin Grabovica je vlasnik „DA Pet Cara“ i zaljubljenik u životinje. Prva ideja za poduzetništvo bila mu je farma, ali kako nije imao prostor za nju onda je otvorio vrtić za pse. Nakon toga doša je na ideju da napravi prvu made in BiH wellnes hidromasažne kade za kućne ljubimce.

"U BiH smo bez konkurencije i siguran sam da možemo postati lider u proizvodnji hidromasažnih kada.", kazao je.

Maida Imširović je vlasnica sam logopedske ordinacije Logomedical sa idejom da otvori i senzornu sobu.

"Ono što smo primijetili jeste da nam dolazi sve veći broj djece sa narušenom senzornom integracijom. Oko 300 slučajeva godišnje. Ona ih značajno usporava i utiče na kvalitet njihovog života. Senzorna soba pomaže za rad sa djecom sa narušenom senzornom integracijom. To je interaktivni prostor u okviru kojeg postoje različiti elementi koji stimulišu čulo vida, sluha i ravnoteže“, pojasnila je.

Edin Dedić vlasnik je Turbo teama i bavi se reparacijom turbina.

"Ako želim dalje da se Turbo team razvija, jasno mi je da moramo ići korak dalje, vidjeti na koje načine proširiti poslovanje. Tako sam došao na ideju za projekat „e-mobilnost“. Da bismo prešli na električne automobile potrebno je da se ispune tri uslova. Prvi je da je cijena ovih automobila prihvatljiva. Drugi uslov i problem je broj kilometara koji možete prijeći sa baterijom.Treći uslov je infrastruktura koja podržava ove automobile. Moja ideja je da napravimo firmu koja je će praviti i servisirati električne punionice. Tako bismo ubrzali prelazak na električne automobile i smanjili zagađenost“, istakao je.

turbina

Prvoplasirani Edin Dedić 

Vanja Manojlović je vlasnica salona za pse, a planira otvoriti i hotel za pse.

"Tamo bi se nalazile prepreke za preskakanje, staze za šetanje, bazeni…sve što je potrebno da im bude ugodno.", kazala je Vanja.

Stefan Aleksić je vlasnik krojačkog salona DiSantiques koji uspješno posluje sedam mjeseci. Sljedeći

korak koji Stefan planira je prodaja unikatnih materijala koji su napravljeni od recikliranog materijala.

"Imam želju da stvaram unikatne stvari. Ali potrebno mi je vrijeme ili novac, da krenem dalje.“, poručio je mladi kreator.

Slobodan Gutović je vlasnik Fizio centra u Gackom.

"Živim u malom mjestu i bez politizacije nisam imao puno mogućnosti za ostvarenjem sebe. A jako sam želio ostati tamo gdje sam rođen, uživajući u hercegovačkom suncu. Tako sam se odlučio da počnem raditi privatno, samostalno. Moja usluga nije inovativna, ali smo jedini u ovome kraju koji pružaju navedene usluge. U narednom periodu želimo pokrenuti web aplikaciju kako bismo olakšali našim klijentima zakazivanje termina“, kazao je.

Ena Begičević-Čeliković vlasnica je dizajnerskog studija Elosso i njena ideja je da proizvodi vlastitu kolekciju namještaja Art.

"Moja trenutna ideja je korak dalje. Vrijeme je za proizvodnju vlastite kolekcije koja je već osmišljena. A sada mi je potrebna finansijska podrška za dalje“, naglasila je Ena.

elosso

Ena Begičević-Čeliković

Posebna priznanja za SDG šampione

Investicijska fondacija Impakt je u svom radu iznimno posvećena ciljevima održivog razvoja i s tim u vezi dodijeljena su i posebna priznanja - SDG šampioni-  Aneli Lonić, Lani Pencl i Edi Džebiću koji su pored poteškoća koje im je život servirao našli svoje mjesto u poduzetništvu.

"Ciljevi održivog  razvoja su život - poboljšanje kvaliteta života svakog pojedinca koji živi u našoj državi osnovni princip Agende 2030 upravo jeste “Niko ne smije biti isključen” i ovo je sjajan primjer toga”, rekla je Ankica Todorović, Grad Bijeljina.

SDG

Novčane nagrade za tri projekta

Komisija koju su činili Senajid Đozo, Investicijska fondacija Impakt, Milan Dacić, Nestle Adria, Enisa Brka, BhTelecom i Amna Džambić Branković, Via Media bodovali su prezentirane ideje i donijeli odluku da prvo plasirani bude Edin Dedić, drugoplasirana Lana Penclm a trećeplasirana Ena Begičević Čeliković.

"Danas smo položili ispit zrelosti kao društvo koje cijeni privatnu inicijativu. Potrebno je zajedničko djelovanje i sinergija i javnog i privatnog sektora i medija kako bismo promijenili način razmišljanja i djelovanja i kako bismo prokrčili put porukama koje smo na Welcome to the Future čuli, a to je da je u poduzetništvu zaista budućnost ove zemlje", rekao je Senajid Đozo, izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti