Građani Istočnog Sarajeva od januara više neće kupovati gas iz FBiH

13.12.2022. 13:40 / Izvor: Nezavisne novine
gas

Građani Istočnog Sarajeva od januara 2023. godine više neće kupovati gas iz Federacije BiH, kao što je to do sada bio slučaj, već isključivo iz Republike Srpske.

Građani Istočnog Sarajeva od januara 2023. godine više neće kupovati gas iz Federacije BiH, kao što je to do sada bio slučaj, već isključivo iz Republike Srpske.

Naime, kompanije Gas-Res, BH Gas i Sarajevo gas postigli su dogovor da Sarajevo-gas od početka naredne godine kupuje i doprema plin za stanovnike Istočnog Sarajeva od kompanije Gas-Res, koja je glavna za snabdijevanje građana RS.

"Spremni su ugovori između Gas-Resa, BH gasa i kantonalnog preduzeća, te Sarajevo gasa. Našli smo tehničko rješenje i očekujemo da u prvim danima januara krenemo da kupujemo gas od Gas-Resa, koji je jedini uvoznik gasa za Republiku Srpsku, jer ima potpisan ugovor sa Gasprom Exportom. Mislim da ćemo do kraja godine imati sve završeno, ali podsjetiću vas da Gas-Res mora sa Gaspromom i Srbija-gasom riješiti još neka tehnička pitanja", kazao je za "Nezavisne novine" Nedeljko Elek, direktor Sarajevo gasa.

Na ovaj način, nastavlja Elek, biće obezbijeđena jeftinija cijena gasa za stanovnike Istočnog Sarajeva, jer je, podsjeća, cijena gasa u RS jeftinija nego u FBiH.

"Odmah na početku imamo dobru vijest. Transport kroz Federaciju BiH koji je nama naplaćivan podrazumijeva da su oni uveli taksu od pet dolara po kubnom metru za vraćanje duga Ruskoj Federaciji, što znači da smo mi građani Istočnog Sarajeva servisirali jedan dio duga FBiH. Samo za tih pet dolara odmah će biti jeftinija cijena gasa, plus naravno razlika u cijeni koja postoji između Gas-Resa i Federacije", pojasnio je Elek.

On je za "Nezavisne novine" potvrdio da će Sarajevo gas uskoro biti u stoodstotnom vlasništvu Republike Srpske.

"Vlasništvo će biti u rukama Republike Srpske i to preko Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, te fondova u RS. Za to će biti izdvojeno oko devet miliona KM", istakao je Elek.

Kada je u pitanju cijena gasa za potrošače u Republici Srpskoj od Nove godine, Elek kaže da u ovom trenutku nema informacije, te da će se više znati u narednim danima. Ali, prema njegovim riječima, situacija na terenu ne bi trebalo da donese neke enormne promjene do kraja marta iduće godine, a da očekuje da tokom februara i marta dođe i do pojeftinjenja cijene gasa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti