Deponija Uborak prevršila sve svoje mjere, zahtijeva se hitno zatvaranje

15.12.2022. 12:50 / Izvor: Fena
deponija uborak

Deponija Uborak prevršila je sve svoje mjere, ona više ne može primati otpad i trebala je biti zatvorena još prije dvije godine, poručuju iz Udruženja građana "Jer nas se tiče".

Deponija Uborak prevršila je sve svoje mjere, ona više ne može primati otpad i trebala je biti zatvorena još prije dvije godine i mi nećemo odustati od svog konačnog cilja, a to je hitno zatvaranje i sanacija deponije, te pronalazak nove lokacije, istaknula je u četvrtak članica Udruženja građana "Jer nas se tiče" Aiša Mujala.

"Danas smo se okupili kako bi s vama podijelili našu veliku pobjedu. Nakon više od godinu dana otkako je Udruženje pokrenulo tužbu protiv Plana prilagođavanja upravljanja otpadom za regionalnu deponiju Uborak izdanu od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Kantonalni sud u Sarajevu je 2. prosinca donio presudu u našu korist, poništio rješenje navedenog ministarstva i predmet vratio Ministarstvu na ponovni postupak, bez prava žalbe", kazala je Mujala.

Dodaje kako postojeći Plan prilagođavanja nije donesen u cilju rješavanja nagomilanih problema deponije Uborak.

"Plan je donesen samo forme radi, a ne zbog rješavanja nagomilanih problema deponije koja odavno realno, a ni formalno pravno ne ispunjava uvjete za rad. Ova presuda potvrđuje naše sumnje da je Grad Mostar Plan prilagođavanja pokušao nametnuti kao trenutno rješenje, a da je namjera u stvari bila pretvoriti ga u trajno, tako što bi deponija Uborak ostala na istoj lokaciji. Iz tog razloga zahtijevamo da se konačno rješi ovaj problem u skladu sa zahtjevima građana", kazala je Mujala.

Ističe kako je ova deponija prevršila sve svoje mjere te da više ne može primati otpad.

"Deponija Uborak ide previše visoko, zapravo već je previše otišla i trebala je biti zatvorena prije dvije godine, odnosno 60-ih godina prošlog stoljeća. Građani traže njeno hitno zatvaranje, a ne dalje prolongiranje Planom prilagođavanja na minimalno pet godina (2027. ili 2029. godine) i izgradnju novih ploha deponije umjesto prioriteta - pronalaska nove lokacije i zatvaranja već postojećih ploha deponije", naglasila je Mujala.

Dodaje kako će ovaj put građani zatvoriti deponiju "ako vlast ne uradi ono što treba uraditi".

"Nove blokade deponije nema, ovaj put ćemo je zaista zatvoriti ako vlast ne uradi ono što treba raditi, a ako presude budu u našu korist, deponiju će zatvoriti vlast, u svakom slučaju bit će zatvorena. Trenutno smo vezani uvjetnim kaznama te se još ne možemo okupljati fizički, ali pravno radimo što možemo, još jedna tužba je tu i radit ćemo i dalje na ostvarenju naših ciljeva, a to je, ponavljam, konačno zatvaranje deponije Uborak", navela je Mujala.

Iz Udruženja podsjećaju kako su u rujnu 2021. godine pokrenuli tužbu protiv Okolišne dozvole izdane od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma koja još uvijek nije riješena.

"Nadamo se da će i u ovom slučaju pravda pobijediti i da će presuda biti donesena u korist građana", ističu iz Udruženja "Jer nas se tiče".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti