Badnjević o novim članovima ANU BIH: Još jedan primjer akademske korupcije

21.12.2022. 11:46 / Izvor: Akta.ba
anubih

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine je tokom 2022. godine pokrenula proceduru za izbor novih dopisnih članova.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine je tokom 2022. godine pokrenula proceduru za izbor novih dopisnih članova i članova van radnog sastava (domaćih, inostranih članova i počasnog člana).

Izborna Skupština je održana 20. decembra 2022. godine.

U Odjeljenje društvenih nauka za dopisnog člana ANU BiH izabran je prof. dr. Nerzuk Ćurak.

Profesor Ćurak je doktor političkih nauka, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, esejist, znanstveni publicist, novinar, urednik, javni intelektualac, mirovni aktivist…

U Odjeljenje humanističkih nauka birani su ugledni članovi akademske zajednice: prof. dr. Rešid Hafizović, profesor Fakulteta islamskih nauka, historičar, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Husnija Kamberović, te prof. dr. Asim Mujkić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

U Odjeljenje medicinskih nauka biran je prof. dr. Semir Vranić, a prof. dr. Dalibor Ballian, prof. dr. Hamid Čustović i prof. dr. Emira Kahrović u Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka. U Odjeljenje tehničkih nauka biran je prof. dr. Elvis Ahmetović, a Branko Bačanović, umjetnik u oblasti grafičkog dizajna, pjesnik Mile Stojić i Amir Vuk Zec, poznati arhitekta u Odjeljenje umjetnosti.

O novoizabranim članovima Akademije tajnim glasanjem oglasio se i Almir Badnjević, bh. naučnik među najistaknutijim ljudima na svijetu, poručujući da se jučer desio još jedan primjer akademske korupcije​, na najvišem nivou.

"Korupcije koja se godinama nastavlja i koja je dovela do toga da se institucija poput ANUBIH uglavnom finansira samo iz budžeta Kantona. Korupcije koja je stvorila još par Akademija u Bosni i Hercegovini. Zaista sa razlogom, ako se objektivno pogleda. Sami sebi su krivi (vjerujem svjesno i namjerno). Ostali kantoni i entiteti je uopće ne priznaju, a oni još uvijek u svom nazivu imaju ime države, Bosne i Hercegovine", navodi on.

Dodaje da među novim članovima ima par pojedinaca koji su zaista izvanredni, ali dobra većina tu uopće ne pripada.

"Ta većina je i jučer izabrala tajnim glasanjem kojekakve likove od par stotina citata, a odbila kandidate sa par hiljada naučnih citata. Svjetski priznate! Zamislite licemjerja da se najbolji iz oblasti nauke, koja je veoma mjerljiva i čiji izbor može biti javan, bira tajnim putem. Ta većina kada treba izaći u javnost ili lobirati pare za kojekakve projekte i finansiranje njihovih akademskih dodataka (tako zadrže plate i penzije + prime dodatak), pošalju ove svjetske priznate članove, jer znaju da oni ne mogu ništa da izlobiraju. Niko ih i ne poznaje. Svjesni su oni toga, ali uhljebi tako žive čitav život", poručuje Badnjević.

Smatra da oni lošim đacima ispunjavaju Agende i da niko ih ne pita zašto građani Kantona Sarajevo finansiraju ovu instituciju i ljude u istoj? Što su to oni svaki mjesec uradili, da bi primili platu?

"To treba da je javno i transparentno. Pojedinci nikada i ne odu u ANUBIH. Samo primaju platu. Zaboravljaju da je krivično djelo primiti novac bez pružene usluge. Međutim, kako bi prikrili svoj nerad i svoje stvarno postojanje, oni su stvorili ambijent da kada ih javno kritikujete vi postajete neprijatelj države, jer kao rušite državnu instituciju. Svjestan tog ambijenta, svjestan činjenice da ovakvo djelovanje upravo uništava državu, te imajući na umu onu Kur'ansku priču o Ibrahimu a.s. kada je bačen u vatru, a mali mrav noseći kapljicu vode reče: "Znam ja da ne mogu ugasiti ovu ogromnu vatru, ali ja samo hoću da se zna na čijoj sam strani", ovo pišem. A ja sam zaista na strani nauke i strani jedine nam Bosne i Hercegovine, a kao akademski građanin ova objava je nešto najmanje što mogu uraditi protiv svega navedenog! Jednostavno stid me", zaključio je Badnjević putem društvenih mreža.

Inače, Aklamacijom su izabrani i članovi van radnog sastava, državljani BiH koji žive uinostranstvu (domaći članovi):

Odjeljenje društvenih nauka

– prof. dr. Munib Karavdić
– prof. dr. Marko Palekčić

Odjeljenje humanističkih nauka
– prof. dr. Ekrem Čaušević
– prof. dr. Ivo Pranjković

Odjeljenje medicinskih nauka
– prof. dr. Kenan Arnautović
– prof. dr. Alemka Markotić

Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka
– prof. dr. Dragan Damjanović

– prof. dr. Mirna Džamonja
– prof. dr. Sonja Šiljak – Yakovlev

Odjeljenje tehničkih nauka
– prof. dr. Ahmed Kovačević

Na istoj Skupštini aklamacijom su izabrani sljedeći inostrani članovi van radnog sastava:

Odjeljenje društvenih nauka
– prof. dr. Ivan Koprić, Hrvatska
– prof. dr. Dražen Prelec, Sjedinjene Američke Države

Odjeljenje humanističkih nauka

– prof. dr. Svend Hansen, Njemačka
– prof. dr. Žarko Paić, Hrvatska

Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka
– prof. dr. Wilhelm Becker, Njemačka

Odjeljenje tehničkih nauka

– prof. dr. Namik Hrle, Njemačka

Odjeljenje umjetnosti
– Gazanfer Bajram, Republika Sjeverna Makedonija
– Boris A. Novak, Slovenija
– Ingo Schulze, Njemačka

Za počasnog člana izabran je:
– dr. sc. Edmond Offermann, Nizozemska, Sjedinjene Američke Države.

Promocija novoizabranih članova održati 2023. godine u okviru svečana sjednice Skupštine ANUBiH.

Na promociji će biti upriličena dodjela diploma novoizabranim članovima ANUBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti