"STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu": Razmišljamo o pokretanju kaznenih prijava

21.12.2022. 11:58 / Izvor: Akta.ba
Bijeli brijeg

Građanska inicijativa "STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu" razmišlja o pokretanju kaznenih prijava.

Građanska inicijativa "STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu" razmišlja o pokretanju kaznenih prijava nakon što je Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara odbacio prijedlog stanara zgrade na adresi Zrinski Frankopana 20 za obnovu postupka kojim je izdana urbanistička suglasnost za izgradnju stambeno-poslovnog objekta u neposrednoj blizini njihove zgrade.

Kako je priopćeno iz Inicijative, stanari su podnijeli prijedlog za obnovu postupka zato što im nije bila dana mogućnost da sudjeluju u postupku koji je prethodio donošenju spomenutog rješenja, a čijom realizacijom im je nanesena šteta kao neposrednim susjedima.

Njihov prvi zahtjev je odbačen u listopadu 2020. godine na što su se stanari žalili Ministarstvu građenja i prostornog uređenja HNŽ-a. Ministarstvo je uvažilo žalbu, poništilo zaključak i predmet vratilo na ponovni postupak. Sada, nakon više od dvije godine, zahtjev je ponovno odbačen.

Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara je u obrazloženju naveo kako smatra da prijedlog za obnovu postupka nije podnijet od ovlaštenih osoba, kao i da činjenice i okolnosti na kojima stanari zasnivaju prijedlog nisu učinjene vjerojatnim.

Iz Inicijative tvrde kako se radi o „čistoj manipulacija i pokušaj kupovine vremena na relaciji Urbanizam - Ministarstvo graditeljstva”.

U priopćenju se dalje podsjeća kako je Grad Mostar mjesecima odugovlačio pokretanje ponovnog postupka izdavanja dozvola investitoru na Bijelom brijegu, budući da stanari susjednih zgrada nisu bili uključeni u samu proceduru.

Temeljem traženja Inicijative, Upravna inspekcija HNŽ-a je u više navrata izvršila inspekcijski nadzor u Službi za građevinske propise Grada Mostara gdje je utvrđeno da Služba nije poduzimala upravne radnje u cilju nastavka postupka. Svaki put je utvrdila nepostupanje i davala rokove za izvršenje rješenja, međutim, Služba nije reagirala na postavljene rokove.

Tužiteljstvo HNŽ-a trenutno vodi istragu oko spornog izdavanja dozvola za gradnju na mjestu gdje to Regulacijskim planom, navodi se u priopćenju Građanske inicijative "STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti