Pametna rješenja za pametno obrazovanje

Prof. dr. Ismar Alagić: Centar za poslovnu izvrsnost BECIUS gleda ka 10E budućnosti

22.12.2022. 08:14 / Izvor: Akta.ba
ismar alagić

Prof. dr. Alagić: Internacionalni Univerzitet u Sarajevu već nekoliko godina unazad svrstava se u sami vrh najbolje rangiranih univerziteta iz Bosne i Hercegovine prema međunarodnom rangiranju na listi Webometrics.

Odlukom Senata internacionalnog Univerziteta u Sarajevu od 16.06.2022. godine osnovana je organizaciona jedinica Centar za poslovnu izvrsnost BECIUS, za čijeg direktora je imenovan prof. dr. Ismar Alagić.

Internacionalni Univerzitet u Sarajevu već nekoliko godina unazad svrstava se u sami vrh najbolje rangiranih univerziteta iz Bosne i Hercegovine prema međunarodnom rangiranju na listi Webometrics. Kao logičan nastavak tih aktivnosti, došlo je do inicijative i realizacije uspostave Centra za poslovnu izvrsnost pod nazivom BECIUS (eng. The Business Excellence Center of International University of Sarajevo). 

Profesor Alagić u intervjuu za Akta.ba govori o ciljevima osnivanja Centra i njegovim prvim rezultatima koji su BECIUS-u dali status mjesta gdje je ugodno biti student, zadovoljstvo biti predavač i poželjno biti partner iz privrede.

- Za početak nam objasnite s kojim ciljem je osnovan Centar izvrsnosti? Šta će biti fokus djelovanja?

Fokus djelovanja u početnoj fazi stavljen je na tri segmenta: stvaranje poticajnog okruženja za generiranje inovacija; provođenje programa dualnog stručnog obrazovanja i jačanje kompetencija u skladu sa potrebama tržišta rada i međunarodnim standardima, te podrška digitalizaciji i optimazaciji tehnologija prateći najnovije svjetske trendove. Sve naše aktivnosti će biti provođene u sinergiji sa svim organizacionim jedinicama na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu vodeći se principima saradnje, partnerstva i razmjene najboljih praksi. BECIUS gleda ka 10E-budućnosti u kojoj je fokus usmjeren na aspekte: edukacije, ekonomije, elektronskog poslovanja, energije, ekologije, eko-hrane, etike, estetike, etnologije i Europske unije.

- Nekoliko  mjeseci nakon osnivanja, možete li nam predstaviti na čemu ste posebno radili?

- S ponosom mogu reći da u posljednjih nekoliko mjeseci sam posjetio više od 60 renomiranih poslovnih subjekata iz cijele Bosne i Hercegovine. Naišli smo na odobravanje i podršku poslovne zajednice sa kojima smo razgovarali o projektnoj saradnji, praksi studenata u okviru dualnog stručnog obrazovanja i doprinosu da naše društvo i ekonomija u skladu sa najboljim svjetskim praksama postanu više “digitalni, vitkiji-lean i zeleniji”. U narednom periodu namjeravamo predstavnike poslovne zajednice uključiti u savjetodavna tijela koja će nam pomoći da naše aktivnosti idu u korak sa onim što su stvarne potrebe izbalansiranog ekonomskog razvoja koji stavlja fokus na ekonomske, društvene, ekološke i etičke principe i vrijednosti. Pripremili smo nekoliko projekata u saradnji sa predstavnicima poslovne zajednice koji su aplicirani na europske fondove u saradnji sa partnerima iz Europske unije i regiona. U narednom periodu očekujemo da određen broj tih projekata bude pozitivno ocijenjen i odobren od strane donatora za dalju realizaciju.

- Broj poslovno-tehničkih saradnji je vjerovantno veliki, no možete li izdvojiti neke na koje ste posebno ponosni?

- Posebno želim istaknuti strateško partnerstvo koje smo potpisali sa devet renomiranih firmi u kontekstu unapređenja dualnog stručnog obrazovanja i jačanja kompetencija. Naši studenti uzimaju učešće na brojnim događajima kao što su Hackaton i ostvaruju zapažene rezultate. Posljednji takav je zapaženi nastup tima BECIUS Wolves na BH Engineering Weeks koji je održan u decembru 2022. godine. Osim toga, studenti IUS-a kojima sam profesor su osvojili prvo i drugo mjesto na događaju Good Hackaton Competition koji su organizovali Telemah fondacija i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu. Ovdje je riječ o inovativnim rješenjima u razvoju web i mobilnih aplikacija sa ciljem unaprjeđenja kvaliteta života u Bosni i Hercegovini u kontekstu edukacije, ekologije i javne uprave. IUS je finansijski podržao posjetu tih studenata United Cloud Company u Beogradu gdje su prezentovali njihova inovativna rješenja koja uskoro očekujemo da dožive primjenu ne samo u Bosni i Hercegovini, već u cijelom regionu. Sve ovo je garancija izvanrednih rezultata u budućnosti iz razloga jer svi naši studenti prolaze praktičnu obuku u kompanijama tokom njihove prakse na godišnjem nivou, gdje mi održavamo kontakte sa više od 200 poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Isto tako sredinom ove godine imali smo posjetu jedne respektabilne univerzitetsko-poslovne delegacije iz Republike Slovenije u organizaciji BECIUS-a kada je razgovarano o konkretnoj poslovno-projektnoj saradnji u narednom periodu. Naš cilj je da velikim koracima koračamo ka nečem što se naziva Industrija 4.0/Industrija 5.0/Industrija 6.0 , a što je velika nepoznanica za najširu bosanskohercegovačku javnost i poslovnu zajednicu. Cilj nam je da na tome radimo u saradnji sa našim međunarodnih partnerima koji su već prešli taj put jer mi sarađujemo sa najboljima i učimo samo od najboljih.

- Koliko ova jedinstvena naučno-istraživačka ustanova doprinosi angažovanju mladih naučnih radnika?

- Internacionalni Univerzitet u Sarajevu je renomirana visokoobrazovna institucija, a BECIUS je njena jedinica koja potiče razvoj i istraživanje. Struktura naših predavača i studenata oslikava međunarodni karakter djelovanja usmjeren ka povećanju konkurentnosti, inovativnosti, digitalizacije i dekarbonizacije. Iz pozicije mene kao predavača-profesora mogu ustvrditi da studenti prolaze obrazovni proces na engleskom jeziku koji je kombinacija teoretske nastave, praktičnog rada u našim vrhunski opremljenim laboratorijama i prakse u firmama. Primjera radi na predmetu koji trenutno držim u ovom semestru pod nazivom Introduction to Manufacturing System svi studenti prolaze veliki broj laboratorijskih vježbi i bivaju osposobljeni za rad sa savremenim tehnologijama obrade na sistemima kao što su: CNC mašine, obrada na laseru, postupci zavarivanja, 3D printanje i rad sa tehnologijama skeniranja. Velika IUS porodica stalno se proširuje kroz angažman novih mladih stručnjaka, a obim naših aktivnosti diktira brojne otvorene konkurse za angažman najboljih kandidata. To je moguće jer IUS posjeduje vrhunsku infrastrukturu moderno opremljenog univerzitetskog kampusa koji posjeduje respektabilne laboratorijske i smještajne kapacitete pozicionirane unutar kampusa koje su potpuno dostupne za saradnju sa vanjskim subjektima koji dolaze iz reda privrede, mladih istraživača i start-up kompanija. Dok neki drugi pričaju o izgradnji kapaciteta kampusa, IUS to odavno posjeduje i predstavlja primjer najbolje prakse univerzitetskog kampusa u regionu, pa i šire. Slogan BECIUS-a je da to predstavlja "centar akademske i poslovne izvrsnosti u kojem je ugodno biti student, zadovoljstvo biti naučni radnik, te poželjno biti partner iz privrede i preduzetnik".

Raduje me činjenica da je IUS prepoznat kao institucija od strane ne samo stranih, već i domaćih studenata koji odabiru školovanje na našem univerzitetu želeći da budu barem “za korak ispred drugih”.

- Jesu li u planu neka naučna istraživanja i iz kojih oblasti? 

- Na IUS se već nekoliko godina postavljaju ciljevi iz segmenta milenijskih ciljeva održivog razvoja i to je sastavni dio naših strateških dokumenata. Naša naučna istraživanja su usmjerena i na stalna preispitivanja naših nastavnih programa i usklađivanja sa potrebama privrede i najboljim svjetskim praksama. Naši studenti otvaraju sebi vrata budućeg zaposlenja jer poslodavci uviđaju njihove prednosti i vrijednosti: perfektno znanje engleskog jezika (kompetencija za rad u firmama koje rade za strano tržište), odlično teoretsko znanje iz date oblasti zbog kojeg ne zahtijevaju dužu obuku, praktičnu obučenost zahvaljujući infrastrukturi koju IUS posjeduje i dostatne "life-skills" koje naši studenti usvajaju kroz moderan sistem obrazovanja. 

BECIUS je nedavno radio na aplikaciji za jedan europski fond gdje je stavio fokus na tehnologije proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije zajedno sa partnerima iz Italije, Grčke, Hrvatske, Srbije, Albanije i drugih država. Posebno želim istaknuti da smo jedina institucija iz Bosne I Hercegovine uključena u ovaj projekat i prve informacije koje dobijamo daju mi za pravo da budem optimista u pogledu realizacije brojnih aktivnosti koje stoje pred nama u narednom periodu. Isto tako, stalno se radi na zanavljanju i proširenju opreme za naučno-istraživačke aktivnosti, te smo u tom smislu uložili značajne napore na pripremne aktivnosti za obezbjeđenje nove opreme u segmentu potreba metaloprerađivačke i elektoindustrije, te brojnih tehnologija obrade različitih vrsta materijala. Brojna naša buduća istraživanja slijedit će odrednice kružne ekonomije i voditi se principima 6R (eng. Reduce, Re-use, Recycle, Recover, Redesign and Remanufacture) što je garancija za budućnost prema najboljim svjetskim praksama. Naša intencija je da BECIUS postane "SMARTER" dio bosanskohercegovačke zajednice, pa i mnogo šire. Želimo da idemo u korak i uspoređuje se sa onima koji su "šampioni" u svom području djelovanja. Mi nudimo pametna rješenja za pametno obrazovanje.

Razgovarala: Seida Bijedić 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti