Seminar Biznis kluba Povelja

Privredna tranzicija na putu kao EU i nisko-karbonskoj ekonomiji

23.12.2022. 08:05 / Izvor: Akta.ba
biznis klub povelja seminar

Biznis klub Povelja 22.12.2022.godine održao je seminar pod nazivom "Privredna tranzicija na putu kao EU i nisko-karbonskoj ekonomiji".

Biznis kluba Povelja 22.12.2022.godine održao je seminar pod nazivom "Privredna tranzicija na putu kao EU i nisko-karbonskoj ekonomiji", gdje su učešće uzeli privrednici, ekonomski i stručnjaci iz polja energetike te predstavnici vlasti.

Moderator je bio gospodin Nihad Harbaš CEO, konsultant i stručnjak za EE i OIE nLogic Advisory.

Teme koje su biti obrađene su:

- Refleksije pandemije i energetske krize na BiH

- Idetifikacija potreba i izgradnja nisko-karbonskog tržišta rada u BiH

- Zaposlenost u karbonsko-intenzivnim sektorima BiH – ugrožena radna mjesta

- Identifikacija potreba niskokarbonskog tržišta rada – zelena radna mjesta (potencijali novih zelenih radnih mjesta u BiH cca 185.000)

- Sektori pogođeni klimatskim promjenama u BiH – dostupni fondovi za prilagođovanje na klimatske promjena u BiH

- Ciljevi i dostupna finansijska sredstva za pravednu tranziciju u BiH

- Potrebe odgovorne i inkluzivne analize uticaja socio-ekonomskog razvoja BiH

Stručnjak za EE, Nihad Harbaš govorio je o Bosni i Hercegovini kao zemlji u razvoju, čiji put se ogleda u putu kao EU i članstvu u NATO savezu. 

povelja seminar

Kako ističe, taj put zahtjeva mnoge promjene i reforme, koje se ogledaju kroz tranziciju države i njene ekonomije u svim segmentima. 

"Nažalost, svaka tranzicija je bila jako spora i bolna, a prema prikazanom isto će biti i sa energetskom tranzicijom. Iz tog razloga jako je bitno prisutupiti načelima pravedne tranzicija BiH ka EU i nisko-karbonskoj ekonomiji", objasno je Harbaš.

Teme koje su diskutovane na sastanaku odnosile su na refleksije pandemije i energetske krize na BiH, potrebu i izgradnju nisko-karbonskog tržišta rada u BiH, potencijalno ugrožena radna mjesta, prilike za otvaranje novih radnih (zelnih) radnih mjesta, kao i dostupna finansijska sredstva za pravednu tranziciju u BiH.

Zaključeno je da BiH ovu tranziciju mora posmatrati kao priliku, te provesti je na inkluzivan i pravedan način s ciljem pozitivnog uticaja na socio-ekonomski razvoj BiH.

Ovaj seminar bio je još jedna u nizu aktivnosti Biznis kluba Povelja, koji je inače osnovan  2021. oko zajedničke ideje sa namjerom da unaprijedimo poslovnu klimu u Bosni i Hercegovini, potičemo poduzetništvo, educiramo i povezujemo pravne subjekte, te radimo na promociji pozitivnih praksi i dijelimo iste.

Biznis klub Povelja djeluje kao poslovni klub privrednika, čiji zadatak je da kroz udruživanje i timski rad pruži svim članovima (fizičkim i pravnim licima, organizacijama, komorama, udruženjima i sl.), mogućnosti da se kroz okupljanja i povezivanja ostvare kontakti, saradnja, te realizacija projekata i poslovnih ideja korisnih za provođenje strategije biznis kluba.

povelja seminar

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti