Konkurentne cijene

Minić: Prioritet - zaštita domaćeg proizvođača

04.01.2023. 11:19 / Izvor: SRNA
Poljoprivreda

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da u novoj godini prioriteti ostaju zaštita domaćeg proizvođača i proizvodnja hrane u Republici Srpskoj po konkurentnim cijenama.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da u novoj godini prioriteti ostaju zaštita domaćeg proizvođača i proizvodnja hrane u Republici Srpskoj po konkurentnim cijenama. 

Minić je istakao da će jedan od prioriteta biti i veći obuhvat korisnika podsticaja, među kojima su i sitni proizvođači i da će limit za uzgoj krmača biti deset umjesto 15, a ovaca 50 umjesto stotinu.

On je istakao da će smanjenjem limita biti povećan obuhvat poljoprivrednih gazdinstava za više od 20 odsto, što znači da će u oko 5.000 porodičnih domaćinstava dolaziti sredstva iz budžeta Republike Srpske.

Minić je naglasio da je na raspolaganju dovoljno sredstava da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima i najavio za ovu godinu donošenje zakona o poljoprivrednim podsticajima, što će biti osnov da proizvođač tačno zna šta može očekivati u jednoj godini, kako bi se išlo u dugoročna ulaganja.

Kada je riječ o privremenoj zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda, Minić je naveo da je ovo pitanje na nivou BiH, te da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo u ovom momentu ne mogu preduzeti konkretne mjere.

"Dok se ne dobiju određene regulative sa nivoa BiH, neće moći da se izvozi crveno meso i to su problemi čije će rješavanje početi kada se formira vlast na nivou BiH", smatra Minić.

On je rekao da svi poljoprivredni proizvođači stvaraju novu vrijednost i to je nešto što Republici Srpskoj pravi zamajac.

"Imamo sredstva i sigurno ćemo ih plasirati na najbolji mogući način. Mnogo više kontrole ćemo uvesti, jer moramo ići u korak sa vremenom i sa informacionim sistemima", dodao je Minić.

On je istakao da će se povećati broj korisnika i kada je riječ o proizvodnji ribe u RS-u, te da će jedan od ciljeva biti i ruralni razvoj i seoska infrastruktura, samozapošljavanje mladih, kako bi se na selu zadržala poljoprivredna domaćinstva.

"Imamo problem radne snage i zato razmišljamo o uvođenju sistemu kako bi naš poljoprivredni proizvođač posredstvom aplikacije mogao na dan prijaviti berača, kopača i sve ono što mu je bitno", rekao je Minić.

Poljoprivrednicima je ove godine na raspolaganju 180 miliona KM agrarnog budžeta, 110 miliona KM više u odnosu na prošlu godinu. Krajem mjeseca biće objavljen i pravilnik o načinu usmjeravanja podsticaja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti