EPIZODA UPOZORENJE

Inspekcija KS kontroliše učesnike u saobraćaju zbog zagađenja zraka

07.01.2023. 10:51 / Izvor: Akta.ba
zagađenost

Saobraćajna i cestovna inspekcija kontrolišu zabranu saobraćaja za teretna motorna vozila glavnom gradskom longitudinalnom saobraćajnicom.

Kantonalna Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je, shodno Naredbi o proglašenju epizode UPOZORENJE  u Kantonu Sarajevo od 3. januara ove godine, intenzivirala aktivnosti i nadzore nadležnih inspekcija  vezano za provođenje mjera iz Plana  interventnih mjera u slučajevima prekomjerene zagađenosti zraka u tom kantonu.

Saobraćajna i cestovna inspekcija kontrolišu zabranu saobraćaja za teretna motorna vozila glavnom gradskom longitudinalnom saobraćajnicom, te vrše kontrolu zabrane kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO 2 i manju.

Inspekcija zaštite okoliša kontroliše pojavne oblike zagađenja zraka na području kantona, te vrši  kontrolu poštivanja mjera  smanjenja temperature  u prostorijama koje se zagrijavaju za minimalno tri stepena za sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50kW koja koriste čvrsta goriva i teška lož ulja.

KUIP u saradnji sa federalnom i općinskim urbanističko-građevinskim inspekcijama prati stanje  na terenu vezano za zabranu izvođenja grubih građevinskih radova na otvorenom prostoru.

U tom smislu nadležne općinske inspekcije svakodnevno obilaze teren i aktivna gradilišta, te upozoravaju izvođače radova na obavezu poštivanja te mjere,  a u slučaju utvrđenih nepravilnosti ovlaštene su za poduzimanje i drugih zakonom predviđenih mjera, uključujući i pokretanje prekršajnog postupka, odnosno izdavanje prekršajnog naloga.

Za nepoštivanje navedene mjere predviđena je  novčana kazna u iznosu 1.000 do 5.000 KM za pravno lice odnosno 500 do 1.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu. Za fizička lica kazna iznosi 500 do 1000 KM.

Iz KUIP pozivaju građane Kantona Sarajevo da uočene nepravilnosti ili nepoštivanje mjera  od obveznika prijave KUIP-u telefonski ili mailom na poznate brojeve i adrese.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti