Potvrđeno iz aerodroma

Za bazu u Sarajevu zainteresovana jedna aviokompanija

09.01.2023. 08:13 / Izvor: Akta.ba
aerodrom terminal

Jedna aviokompanija prijavila se na javni poziv sarajevskog aerodroma za uspostavljanje baze u gradu u zamjenu za poticaje, potvrđeno je iz aerodroma.

Jedna aviokompanija prijavila se na javni poziv sarajevskog aerodroma za uspostavljanje baze u gradu u zamjenu za poticaje, potvrđeno je iz aerodroma.

Specijalizirani portal Ex-Yu Aviation News navodi da još nema detalja o tome koji je prijevoznik izrazio interesovanje, ali bi sada trebalo da počnu razgovori između dvije strane. Aerodrom je 2020. godine raspisao sličan tender na kojem je pobijedio Wizz Air, kao jedina zainteresovana kompanija u to vrijeme. No, Wizz Air je zatvorio svoju sarajevsku bazu nakon samo godinu i po dana u novembru prošle godine.

Novi poziv nije bio ograničen na niskotarifne avioprevoznike, niti je bilo potrebno da aviokompanija bazira dva aviona u Sarajevu, kao što je bio slučaj s prethodnom pozivu.

Prema uslovima koje je izdao Aerodrom Sarajevo, zainteresovani prijevoznik mora otvoriti svoju bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ove godine kako bi se kvalifikovao za poticaje. Subvencije su ograničene samo na broj prevezenih putnika, međutim, aviokompanija će se kvalifikovati za podsticaje bez obzira na to koliko putnika preveze. Što više putnika u odlasku dočeka u svom avionu iz Sarajeva, to je veća finansijska podrška, međutim, tačan iznos sredstava nije objavljen.

Aerodrom Sarajevo je ranije napomenuo da je u razgovorima sa Ryanairom oko pokretanja letova. Ryanair je prošle godine proširio svoje poslovanje u Bosni i Hercegovini. Na tržište je ušao 2018. godine sa uslugama za Banja Luku. Nakon toga, ovaj avioprijevoznik je u novembru prošle godine krenuo sa letovima za Tuzlu, i to iz Beča, Stockholma i Memingena.

Ryanairov direktor razvoja ruta, Ray Kelliher, nedavno je rekao: “Radujemo se rastu u Bosni i Hercegovini u narednim godinama i mogućnostima da najavimo još novih i uzbudljivih ruta za sljedeće ljeto”.

Sarajevski aerodrom je u 2022. prevezao rekordnih 1.377.348 putnika, što predstavlja povećanje od 79,5% u odnosu na prethodnu godinu i povećanje od 49,1% u odnosu na pretpandemijsku 2019. Rast je prvenstveno potaknuo Wizz Air, podsjeća Ex-Yu Aviation News.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti