Organizirani kriminal

Potvrđena optužnica: Osigurali vozačke dozvole za 180 osoba bez položenog ispita

12.01.2023. 15:33 / Izvor: N1
vozačke

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Hasibe Zajković, Ramiza Topalovića, Nermina Sejdića, Mite Hasima, Redžepa Gašija i Kenana Topalovića.

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Hasibe Zajković, Ramiza Topalovića, Nermina Sejdića, Mite Hasima, Redžepa Gašija i Kenana Topalovića.

Hasiba Zejković tereti se za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave. Ramiz Topalović tereti se za krivična djela organizirani kriminal, davanje dara i drugih oblika koristi, primanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje isprave. Nermin Sejdić tereti se za krivična djela organizirani kriminal, primanje i davanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje isprave. Mite Hasim se tereti za organizirani kriminal, primanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje isprave. Redžepu Gašiju se na teret stavljaju krivična djela organizirani kriminal, primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, dok se Kenan Topalović tereti za krivično djelo krivotvorenje isprave.

Prema navodima iz optužnice, Hasiba Zajković, viša referentica za poslove vozačkih dozvola u Sektoru za administraciju Novo Sarajevo, MUP-a Kantona Sarajevo, tereti se da je od aprila 2010. do oktobra 2019. godine organizirala i rukovodila kriminalnom grupom čiji su članovi Ramiz Topalović, Nermin Sejdić, Mite Hasim i Redžep Gaši. Hasiba Zajković i članovi grupe su za oko 180 osoba pribavili vozačke dozvole, koje nisu imale položen vozački ispit.

Tačnije, Hasiba Zajković sama zloupotrebom položaja i primanjem dara za njih 123, a posredstvom grupe za 57 osoba. Modus operandi je bio različit, u nekim slučajevima je u dosije vozača Hasiba Zajković ulagala krivotvoreno uvjerenje o položenom ispitu za vozača motornih vozila ili krivotvorene inostrane vozačke dozvole, koje su nabavljali članovi grupe, u drugim slučajevima bi u službeni spis i elektronske evidencije unosila neistinite podatke o postojanju položenog vozačkog ispita, ranije izdate vozačke dozvole bez ikakve, pa i krivotvorene dokumentacije.

Članovi grupe ili osobe koje su oni angažirali, tražili su novac za izdavanje vozačkih dozvola, i to od 600 do 4.000 KM. Na ovaj način Hasiba Zajković i članovi grupe za organizirani kriminal su ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 104.029,85 KM, a novac dijelili međusobno. U optužnici je predloženo oduzimanje nezakonito pribavljene imovinske koristi.

Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila sudu saslušanje 80 svjedoka, tri vještaka i izvođenje oko 400 materijalnih dokaza. Inače, Tužilaštvo KS je u prethodnom periodu, koliko je trajala ova istraga identificiralo i optužilo i oko 60 osoba koje su za novac dobili vozačku dozvolu a na koju nisu imali pravo. Podizanju optužnice prethodila je kompleksna istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo u saradnji sa Odjeljenjem za privredni kriminal.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti