Oštrije kazne

Rekorder u BiH za saobraćajne kazne duguje 260 hiljada KM: Na pomolu novi zakon?

13.01.2023. 07:48 / Izvor: N1
Saobraćaj

Nepoštovanje zakonskih propisa u saobraćaju u BiH nameće potrebu za oštrijim kaznenim politikama.

Nepoštovanje zakonskih propisa u saobraćaju u BiH nameće potrebu za oštrijim kaznenim politikama. Upravo je to i u najavi. Novim odredbama otvorena je mogućnost i za trajno oduzimanje vozila prekršiocima težih prekršaja. Potencijalnih ubica na bh. cestama nije malo, a u KS potvrđene su i prve optužnice zbog izdavanja lažnih vozačkih dozvola.

Četiri teža prekršaja vozača u dvije godine mogli bi rezultirati oduzimanjem vozila. Policajci bi, u praksi, na licu mjesta, privremeno oduzeli vozilo od osobe za koju se utvrdi da je višestruki povratnik. Sud, naravno, zadržava pravo da ovu odluku pretoči u trajnu, što je, saglasna je struka, zapravo, i najefikasnija mjera stavljanja pod kontrolu višestrukih prestupnika.

“Sad je zakon u formi prednacrta. Konsultacije, odnosno, radna rasprava traje do 25. januara. Mišljenja sam da bi među teške prekršaje trebalo ubrojati i prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu jer je to težak prekršaj s vrlo teškim posljedicama”, podcrtava Milija Radović iz Agencije za bezbjednost u saobraćaju RS.

Za unapređenje ove oblasti nije potrebno mnogo. Dovoljno je prepisati evropske, ali i regionalne prakse. No, zbog čega ponovo BiH zaostaje? Ne zbog nedostatka finansijskih sredstava. Problem je stručni kadar.

“Struka i nauka je izgubila u mnogo čemu. Najlakše je kazniti. Ali treba vidjeti ima li ta kazna neku edukaciju. Da se udari po džepu je OK, to ide nekim svojim tokom, ali dajte prije toga. Jer, desi se nezgoda, pa se udari po džepu. Dajte da izbjegnemo i tu nezgodu i udaranje po džepu”, govori saobraćajni stručnjak Menaf Mustafić.

Međutim, da ni “udaranje po džepu” ne služi svrsi, pokazuje i sljedeći podatak: Vozači u BiH po pitanju neplaćenih novčanih kazni za saobraćajne prekršaje duguju više od 80 miliona KM, a apsolutni rekorder u tome je jedan građanin Sarajeva koji duguje više od 260 hiljada KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti