Nesreće na putu sve češće, a Federacija nema Agenciju za bezbjednost saobraćaja

30.09.2022. 10:14 / Izvor: Akta.ba
BEZBJEDNOST SAOBRAĆAJA

Unatoč sve češćim i težim nesrećama, za razliku od RS u Federaciji i dalje ne postoji Agencija za bezbjednost saobraćaja.

Na putevima u BiH tokom prošle godine dogodilo se ukupno 30.238 saobraćajnih nesreća u kojima je život izgubilo 255 lica, 1.471 je teže, a 8.328 lakše povrijeđeno, objavio je BIHAMK na osnovu podataka prikupljenih od ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Veliki broj saobraćajnih nesreća na putevima BiH, između ostalog, rezultat je nepoštovanja pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju. Nepropisna i brzina neprilagođena uslovima na putevima jedan su od najčešćih uzročnika izazivanja nesreća, slijede saobraćajne nesreće nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, te nesreće koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju.

Unatoč sve češćim i težim nesrećama, za razliku od RS u Federaciji i dalje ne postoji Agencija za bezbjednost saobraćaja.

Adis Imamović, sudski vještak saobraćajne struke smatra da se ovoj problematici ne pristupa sistematski, te da niko u ovoj državi ne vodi računa o bezbjednosti saobraćaja.

"Ne pristupamo sistematski ovoj problematici. Niko u ovoj državi ne vodi računa o bezbjednosti saobraćaja. U Republici Srpskoj imamo Agenciju za bebjednost saobraćaj, dok u Federaciji to nemamo. Niko o tome ne vodi brigu. Mi smo jednostavno se sveli na to da prikupljamo statističke podatke i da povremeno kad se dese ovakve tragične nezgode, jedino nam je ostalo da apelima utičemo na svijest onih kojima je zadatak da konačno počnu rješavati ovu problematiku", kazao je.

Smatra da se ne može saobraćaj posmatrati izdvojeno od svega.

"Da bi saobraćaj bio na nivou koji bi mi željeli, mora zakonodavac propisati zakonske i podzakonske akte koji onemogućavaju ovakve vozače koji na najgrublji način krše saobraćajne propise, da ih sklonimo sa ceste. Obrazovna ustanove moraju u svoje planove i programe unijeti bar jednu malu dozu bezbjednosti saobraćaja, jer se ona tiče i djece koja idu i vraćaju se iz škole. Stanice za tehnički pregled moraju odgovoriti zadatku kad je u pitanju tehnička ispravnost. Oni koji grade saobraćajnice i koji postavljaju saobraćajnu signalizaciju moraju adekvatno odgovoriti na to", pojasnio je.

saobracaj

Bezbjednost saobraćaja u FBiH

Iz Federalnog ministarstva prometa su za portal Akta.ba kazali da je na njihovu incijativu Vlada FBiH imenovala Međuresornu radnu grupu za izradu Analize uspostavljanja Agencije za sigurnost prometa FBiH, međutim do sad se ništa od toga nije realizovalo.

"Na inicijativu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, a sukladno Akcijskom planu za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvješća Europske komisije, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine imenovala je Međuresornu radnu grupu za izradu Analize uspostavljanja Agencije za sigurnost prometa FBiH. Međuresorna radna grupa je dostavila Vladi Federacije BiH završenu Analizu sredinom marta 2022. godine. Nažalost do današnjeg dana Vlada FBiH nije razmatrala dostavljenu analizu", rekli su.

Na pitanje kako se onda kontroliše i vrši bezbjednost u Federaciji pojasnili su da su odgovornosti, poslovi i zadaci koji se odnose na pitanje sigurnosti prometa na cestama su rasprostranjeni u rasponu od Federalnog ministarstava prometa i komunikacija, Federalnog ministarstva zdravstva, kantonalnih ministarstava obrazovanja, kantonalnih MUP-ova itd.

"Među ostalim problemima vezanim za sigurnost prometa na cestama, na razini Federacije BiH nema Agencije za sigurnost prometa na cestama koja bi koordinirala i pokretala aktivnosti između mnogih različitih uključenih institucija", zaključili su.

E.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti