Auta na ulici, na trotoaru...

Nepropisno parkiranje: Nedostatak parking mjesta ili saobraćajna nekultura?

15.01.2023. 10:25 / Izvor: N1
Parking

Broj vozila u BiH raste svake godine, a ujedno raste i broj nepropisno parkiranih automobila.

Broj vozila u BiH raste svake godine, a ujedno raste i broj nepropisno parkiranih automobila. Je li glavni razlog nedostatak parking mjesta ili saobraćajna nekultura?.

Parkirana auta na ulici, na trotoaru, na pješačkom prelazu. Parkiranje na trotoaru – već uobičajena pojava, pa su i pješaci stekli refleks. Osim saobraćajne nekulture, razlog je i nedostatak parking mjesta. Savjesni vozači ga dugo traže i dugo kruže.

Zbog nepropisnog parkiranja nesavjesni vozač ovog automobila ostaje bez auta. ”Pauk” služba reaguje.

“Najveći broj prijava dešava se na području Općine Stari grad i Centar, naročito u užim urbanim prostorima, parkiraju se ispred samih ulaza… mjesta koja su nepredviđena za parkiranje, požarnih puteva i to onemogućava pristup određenim službama”, kazao je Mirza Ramić, KJKP Rad.

Vozač nakon plaćene kazne od 111 KM dolazi po svoje auto. U prosjeku pet automobila bude uklonjeno na ovaj način.
Mnogo ih više ostaje na ulicama – netaknuto. Instruktor Edin Begić svakodnevno uočava mnoštvo nepravilnosti. Polovina ovog automobila je na cesti, polovina na trotoaru.

“Vrlo često opasna situacija koja stvara gužve u saobraćaju. Jedino kod nas sva četiri treptača služe da se možete zaustaviti bilo gdje i da vam to daje pravo. Mi smo patentirali tako sva četiri treptača”, kazao je Edin Begić, autoškola Semafor Sarajevo.

A oni se obilato koriste na ulicama.

Zbog nepropisnog parkiranja dešavaju se saobraćajne nesreće, a saobraćaj se usporava. Pješaci ogorčeni:

“Smeta… svakome normalnom smeta, da se parkira gdje nije propisno, ometa druge učesnike, ometa pješake.”

Posebno ometa osobe sa invaliditetom. Onemogućava im samostalno kretanje:

“Ja se krećem sa hodalicom i idem trotoarom, ali na većini trotoara su auta parkirana i onda sam primorana da idem…po ulici i nailaze auta i sa jedne i sa druge strane i sviraju. Ne vide da tu nema rampe da se popnemo i da možemo sići i ako toga ima tu su auta parkirana”, kazala je Adna Memić.

Tako nedostatak saobraćajne kulture direktno utiče na ljudske živote. Također, nije sve ni do vozača. Procjene govore da u Sarajevu nedostaje stotine i stotine parking mjesta – obzirom na ogroman broj vozila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti