Radi se biosigurnosni protokol

Obustavljena praksa na farmi u Bojniku, studentica se zarazila Q groznicom

18.01.2023. 12:36 / Izvor: Fena
poljoprivredni fakultet

Dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muhamed Smajlović je kazao da je jedna studentica javila Fakultetu da je hospitalizirana zbog Q groznice.

Dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muhamed Smajlović je kazao da je jedna studentica prije mjesec dana javila Fakultetu da je hospitalizirana zbog Q groznice i da je zbog toga nastavna baza na Poljoprivrednom dobru Butmir, sa sjedištem u Bojniku, obustavljena, kao i da se trenutno radi biosigurnosni protokol. 

 "Mi imamo jednu studenticu koja nas je e-mailom prije mjesec dana obavijestila da je hospitalizirana zbog Q groznice. Nakon toga smo mi odmah poduzeli korake - analizirali uzorke sa naše nastavne baze na Farmi Bojnik, a nakon dobijenih rezultata uzoraka na Q groznicu obustavili smo nastavu iz sigurnosnih zdravstvenih razloga i prešli  na drugu nastavnu bazu. Nemam drugih informacija o zaraženim studentima", pojasnio je Smajlović u izjavi za Fenu. 
 
O tome su, kaže, obavijestili i Veterinarsku inspekciju Kantona Sarajevo, a oni će dalje poduzeti određene korake.  

Smajlović pojašnjava da su veterinari na terenu izloženi rizicima ne samo od Q groznice nego i drugih oboljenja i da je to normalno 
 
"Ne minimiziram, obustavili smo nastavu na farmi Bojnik i trenutno radimo biosigurnosni protokol. Nemam drugih informacija o zaraženim studentima", istakao je prof. Smajlović. 

Napominje da veterinarski fakulteti u čitavom svijetu imaju svoje farme koje kontrolišu, ali da oni nemaju, jer za to nemaju uslova, kao ni sredstava.

"Studenti drugačije ne mogu naučiti i zato postoje terenske vježbe, nastava", zaključio je Smajlović.    

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti