ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Midhat Bunjo i drugi optuženi za privredni kriminal težak 280.000 KM

18.01.2023. 12:42 / Izvor: Akta.ba
ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Midhata Bunjo, Jasmine Bunjo i Almedine Hadžić.

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Midhata Bunjo, Jasmine Bunjo i Almedine Hadžić zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, prevara i krivotvorenje isprave.

Terete da su od 2012. do 2015. godine, Midhat Bunjo u svojstvu direktora privrednog društva „Automehanika“ Sarajevo, podigao kredit u jednoj od sarajevskih banaka u iznosu od 124.437,73 KM u ime Automehanike, pri čemu u poslovnim knjigama nije prikazao iznos podignutog kredita već ga je umanjio za 50 hiljada i iskoristio za kupovinu automobila u privatne svrhe. 

Novac od 50 hiljada sa računa Automehanike podigla je njegova supruga Jasmina Bunjo i uplatila na račun Auto kuće.

Istovremeno, optuženi Midhat Bunjo je lažno prikazao da je vlasnik poslovnog prostora u vlasništvu Automehanike kojeg je iznajmljivao jednoj firmi iz Mostara, a novac od 98.000 maraka koji je isplaćen u vidu zakupnine, zadržao za sebe. 

Optužen je i da je uz pomoć supruge i radnice Almedine Hadžić sačinjavao duple fakture firmama koje su uplaćivale novac na račun Automehanike, i uz pomoć optuženih zadražao za sebe 112.320,00KM.

Uz pomoć obje optužene, tereti se i da je lažno prikazao da firma “MBC” Sarajevo koja je bila u njegovom vlasništvu potražuje prema Automehanici novčani iznos od 12.870 KM; kako bi ga neosnovano usmjerio na račun svoje firme.

Počinjenjem navedenih krivičnih djela optuženi su pribavili 280 hiljada KM koristi. Tužilaštvo je u optužnici predložilo oduzimanje imovinske koristi, kao i zabranu obavljanja funkcije za optužene Midhata i Jasminu Bunjo u periodu od 5 godina. Za glavni pretres predloženo je saslušanje 19 svjedoka, dva vještaka finansijske i grafološke struke i izvođenje više od 1.700 materijalnih dokaza. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti