Izbacivanje snijega na cestu je kažnjivo

Sarajlije koje su iz avlija izbacivale snijeg na ulicu, bit će kažnjene

23.01.2023. 11:53 / Izvor: Akta.ba
izbacivanje snijega

Iz RAD-a podsjećaju da Zakon o komunalnoj čistoći definiše obaveze građana, javnih komunalnih preduzeća i drugih pravnih lica.

Prethodnih dana nakon što su vozila Zimske službe KJKP RAD Sarajevo očistila ulice, nekolicina građana je snijeg iz avlija izbacivala na tek očišćenu saobraćajnicu, a prethodno su se žalili zbog snijega na cesti.

Iz RAD-a podsjećaju da Zakon o komunalnoj čistoći definiše obaveze građana, javnih komunalnih preduzeća i drugih pravnih lica vezane za zimsko održavanje javno-prometnih površina.

Četvrti dio Zakona o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo odnosi se na uklanjanje snijega, od člana 41 do člana 52 preciziraju se obaveze i prava fizičkih i pravnih lica. Ukoliko se prekrši neka od odredbi ovog zakona, u sedmom dijelu navedenog zakona precizirane su kaznene odredbe koje će biti primjenjene.

Detaljnije informacije na linku https://www.rad.com.ba/zimska.htm

"Vozači na terenu će zajedno sa općinskim službama bilježiti situacije poput ovih u ulicama Bistrik br. 35, Okrugla br. 15 i Bistrik Potok br. 15, a Eko redari će u skladu sa ovlaštenjima sačinjavati službene zabilješke i predavati Kantonalnoj Komunalnoj Inspekciji na izricanje kazni", saopćeno je iz KJKP Rad.

čišćenje snijega

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti