Sprovedena studija

Bh. ugostiteljstvu će do 2027. nedostajati 8.000 radnika

06.02.2023. 08:19 / Izvor: Akta.ba
turizam

Studija koju je sproveo USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma Bosne i Hercegovine, pokazuje da će do 2027. godine ugostiteljstvo Bosne i Hercegovine imati nedostatak više od 8.000 radnika.

Studija koju je sproveo USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma Bosne i Hercegovine, pokazuje da će do 2027. godine ugostiteljstvo Bosne i Hercegovine imati nedostatak više od 8.000 radnika. 

Kako bi uticali na oblažavanje problema nedostatka radne snage a sektor odgovorio rastućim potrebama tržišta, neophodne su kontinuirane edukacije kuhara amatera i profesionalaca s ciljem usavršavanja kulinarskih vještina i stvaranja potpunog gastronomskog užitka.

S tim u vezi USAID Turizam je pokrenuo edukaciju deficitarnog osoblja u sektoru ugostiteljstva, ali istovremeno i promociju, te očuvanje tradicionalne hrane, jela i kuhinje.

S tim uvezi u banjalučkoj Kuhinjici je početkom oktobra 2022. počela serija obuka za kuhare amatere i profesionalne kuhare. Ova aktivnost doprinijet će edukaciji radnika iz ugostiteljskog sektora kroz neformalne obuke, a platforma Turizam Academy bit će obogaćena s novih 50 kratkih snimaka, koji će prikazati neke od osnovnih vještina dobrog kuhara.

Kursevi su namijenjeni zaposlenim, nezaposlenim a posebno grupama mladih, ženama i pripadnicima marginaliziranih skupina društva.

Od početka rada Kuhinjice, obučeno je 200 pojedinaca, a uskoro, aktivnosti se nastavljaju kroz nove kurseve za profesionalce, koji će voditi čak tri vrhunska kuhara. Pored ovih obuka, Kuhinjica je pripremila i kratke kurseve za turiste koji žele da nauče praviti neka od tradicionalnih jela.

"Ono čime se već možemo pohvaliti je činjenica da je većina kuvara ili dobila posao ili, nakon usavršavanja bolju, višu poziciju u restoranu u kojem već rade. Jedan od njih je Đorđo Batar koji trenutno radi u restoranu Apetito. Ništa manje vrijedna i cjenjena je i naša kuvarica Milana Lazić koja je sreću okušala u Primapromu. Milan Simić iz Zvornika je dobio posao u svadbenom salonu, a svi oni planiraju nastaviti kod nas sa svojim usavršavanjem i obrazovanjem“, istaknuli su predstavnici Kuhinjice.

Ovim aktivnostima, Kuhinjica je ujedno i ambasador lokalne kulture i tradicije življenja, pažljivo prenoseći na mlađe generacije kuhara neke od najstarijih autohtonih receptura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti