Počelo suđenje za "Korona ugovore": Tužilac i listingom Vibera dokazuje optužnicu

07.02.2023. 10:44 / Izvor: Akta.ba
branislav suđenje

U Okružnom sudu u Banjaluci počelo je suđenje Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i ostalima.

Branislav Zeljković, bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, nezakonito je nabavljao maske, odijela i termalne kamere, navodi se u optužnici koja je jučer pričitana na početku suđenja Zeljkoviću i ostalima optuženima u predmetu "Korona ugovori", javlja Atv.

Krunski dokazi Republičkog javnog tužilaštva za milionsku zloupotrebu u predmetu "Korona ugovori" biće bankovne transakcije, viber prepiske, ali i iskazi koje su optuženi dali tokom istrage.

Nestanak struje prekinuo je suđenje Branislavu Zeljkoviću i ostalima optuženima u predmetu Korona ugovori.

Prekinulo je to i tužioca koji je više od sat i po čitao optužnicu a onda i obrazlagao na koji način će ona biti i dokazana.

Svjedok, radnik Instituta za javno zdravstvo, na red nije ni došao.

Optužnica je podijeljena na četiri tačke.

Prema njoj je Zeljković nezakonito nabavljao maske, odijela i termalne kamere.

Ostali su mu u tome i pomogli da po mnogo višim cijenama nego na tržištu nabavi opremu i na taj način ošteti budžet Republike Srpske za više od 790.000 maraka.

Biće dokazano tokom suđenja i da su Zeljković i Slavko Bojić sve to unaprijed isplanirali iako su tokom saslušanja tvrdili da nisu imali komunikaciju.

Da ipak jesu, dokazaće njihove vajber prepiske, tvrdi tužilac Sanja Tadić-Stojisavljević.

Navela je i da ne stoji to što je Zeljković tokom saslušanja tvrdio da nije znao šta se dešava u Institutu po pitanju javnih nabavki, niti kada je roba zaprimljena a ni da su javne nabavke cijepane.

Kako se kupovina odvijala i ko je imao korist, dokazaće i bankovna dokumentacija, kaže tužilac

Sve što je tužialac rekao nije bilo po volji odbrani, kažu, više je ličilo na završne nego na uvodne riječi.

Po njima je sve izrečeno subjektivni stav tužioca. Ipak njihove prigovore sud je odbio.

Ukoliko se dokaže krivica optiženih, republički javni tužilac zatražio je da im se oduzme imovinska korist blizu milion maraka, a Zeljkoviću zabrani rad u državnim institucijama na 10 godina.

Pored Zeljkovića u ovom slučaju optuženi su i Slavko Bojić i to za  krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju, Dragan Dubravac za krivično djelo zloupotreba u postupku javne nabavke, Sandi Crljić za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju, i Saša Marković za krivično djelo davanje mita.

Bio je planiran i početak saslušanja svjedoka, ali je nedugo nakon čitanja optužnice zbog nestanka električne energije, ročište prekinuto. Nastavak suđenja zakazan je za naredni ponedjeljak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti