Manje čekanja i brži protok robe

Košarac: Obezbijediti integrisane granične prelaze

09.02.2023. 14:24 / Izvor: Akta.ba
POSLOVNI AMBIJENT

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu predstavnike Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH sa kojima je razgovarao o aktuelnim ekonomskim temama i unapređenju poslovnog ambijenta.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu predstavnike Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH sa kojima je razgovarao o aktuelnim ekonomskim temama i unapređenju poslovnog ambijenta.

Sagovornici su poseban fokus stavili na pitanja i probleme sa kojima je suočena privredna zajednica Republike Srpske i Federacije BiH nakon ulaska susjedne Hrvatske u schengenski bescarinski i bezvizni prostor evropskih zemalja.

S tim u vezi, ministar Košarac je najavio da će u zajedničkoj organizaciji sa VTK BiH početkom marta inicirati sastanak sa nadležnim institucijama Hrvatske na kojem će se razgovarati o tom pitanju.

"Zatražićemo sastanak nadležnih institucija na nivou BiH i entiteta, te predstavnika VTK BiH i entitetskih privrednih komora sa predstavnicima carinske uprave, granične službe, inspektorata i privredne komore Hrvatske kako bismo iznašli najbolji mogući model da izbjegnemo negativne posljedice za domaće privrednike u vanjskotrgovinskom prometu", najavio je Košarac.

Na sastanku je bilo riječi i o otvaranju integrisanih graničnih prelaza sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom, te je usaglašena zajednička aktivnost na zagovaranju te  mogućnosti.

"Važno je da, na osnovu ažuriranih statistika o prometu roba, zajedno radimo na tom pitanju. To je primarno u interesu domaće poslovne zajednice, koja nam svakodnevno dostavlja informacije o zastojima i gužvama na granici, što negativno utiče na poslovanje. Stav privrednika je da bi bilo vrlo korisno obezbijediti integrisane granične prelaze, jer bi to značilo manje čekanja i brži protok roba na granicama", rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, prioritet u narednom periodu će biti razgovori sa nadležnim institucijama BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske kako bi se ušlo u pregovore i potpisivanje sporazuma o formiranju integrisanih graničnih prelaza.

"Bitno je napomenuti da su neki od ugovora već potpisani, ali nažalost nije došlo do realizacije. Stoga ćemo posebnu pažnju posvetiti zagovaranju realizacije postojećih ugovora između BiH i susjednih zemalja", naveo je Košarac.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o predstojećoj konferenciji o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH sa svijetom u 2022. godini, kao jednoj od redovnih godišnjih aktivnosti VTK BiH. Najavljeno je da će ta konferencija biti organizovana u drugoj polovini februara.

"To će biti prilika da razgovaramo o bilansu vanjskotrgovinske razmjene i našim najvažnijim vanjskotrgovinskim partnerima. Uvjeren sam da će konferencija dati i nove impute o tome kako da povećamo ukupnu vanjskotrgovinsku razmjenu i koja su to potencijalno nova tržišta za plasman domaćih proizvoda", istakao je Košarac.

Najavio je također da će u ovom mjesecu organizovati sastanke sa predstavnicima deset najvećih izvoznika iz Republike Srpske i Federacije BiH, kada su u pitanju metalska industrija, elektroindustrija, agrar i drugi sektori.

"Cilj nam je da razmotrimo mogućnosti i zajedničke aktivnosti kako bismo doprinijeli povećanju vanjskotrgovinske razmjene. Važno je da institucije budu u službi privrede i provode adekvatne politike koje znače olakšavanje poslovanja privrednicima koji uzastopno ostvaruju zapažene poslove rezultate", zaključio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti