Advokatska komora FBiH zabrinuta zbog stavova i zaključaka Notarske komore FBiH

10.02.2023. 10:35 / Izvor: Akta.ba
advokati

Advokatska komora FBiH izražava zabrinutost radi zaključaka i stavova Notarske komore od 07. januara ove godine i dopisa.

Advokatska komora Federacije BiH izražava zabrinutost radi zaključaka i stavova Notarske komore od 07. januara ove godine i dopisa upućenog svim pravosudnim institucijama i Ministarstvu pravde FBiH od 30.decembra 2022. godine.

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost, na notare je država prenijela javne ovlasti, zatim prenijela pravo da nakon što općinski sudovi zaprime prijedlog za raspravljanje ostavine, da provedu ostavinski postupak, izdaju potvrde o ovlaštenju za zastupanje koje su izjednačene sa potvrdama registarskog suda, znači notarijat je usko povezan sa općinskim sudovima.

"Upravo u toj činjenici postoji opravdana zabrinutost radi nepoštivanja odluka Ustavnog i Vrhovnog suda FBiH. Iako imamo odluke tih sudova koje jasno kazuju da nikad više notari neće imati ekskluzivno pravo na sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti, naprotiv da i drugi mogu sačinjavati ugovore o prometu nepokretnosti te da mogu biti ovjereni pred notarima ili kod općinskih sudova, Notarska komora FBiH donesi zaključke i smjernice suprotne obavezujućim odlukama Ustavnog i Vrhovnog suda FBiH. Da li notarijat poziva na anarhiju u našoj državi", pitaju iz Advokatske komore FBiH. 

Kako ističu, neshvatljivi su dopisi Notarske komore FBiH upućeni općinskim sudovima u FBiH kojim traže da ne postupe po odluci Vrhovnog suda FBiH.

Naime, upravo je Vrhovni sud FBIH nadležan za kontrolu i preispitivanje odluka općinskih i kantonalnih sudova, što dovoljno kazuje samo za sebe i o obavezi općinskih sudova da postupe po zauzetom pravnom stavu Vrhovnog suda u vezi ovjere potpisa na ugovorima o prometu nepokretnosti.

Radi postupaka Notarske komore FBiH i direktnog kršenja zakona i Ustava, stav Advokatske komore FBiH je da se zaključci i smjernice, kao i dopisi kojima se prijeti općinskom sudovima ukoliko postupe po odluci Vrhovnog suda, dostave nadležnom tužiteljstvu i da se zahtijeva pokretanje hitnih postupaka protiv odgovornih. 

Također će, kako navode, o predmetnom dopisu, biti informirani predsjednici svih sudova u FBiH, VSTV, kao i sva kantonalna ministarstva pravde i Federalno ministarstvo pravde, kao i svi kantonalni porezni uredi u FBiH.

- Smatramo da smo u obavezi štititi prava građana i njihovu slobodu izbora, mada su o istom već Ustavni sud FBiH i Vrhovni sud FBiH zauzeli jasan stav. Ponovo napominjemo svim predsjednicima sudova i svim sudijama u FBiH da su sposobni cijeniti valjanost zaključenih ugovora, sačinjenih od notara, a po tužbama advokata a da iste te sudije i advokati po mišljenju Notarske komore FBIH nisu sposobni sačinjavati te ugovore.

Zaključci Notarske komore FBiH da ovjera potpisa je vraćanje unazad u vrijeme pravne nesigurnosti, kad su bile prisutne mnoge afere i kriminalne radnje, te neuređenost i netačnost javnih registara je klasičan primjer kako Notarska komora FBiH doživljava i za šta smatra pravosuđe u FBiH, očito zaboravljajući da ovjere na ugovorima o prometu nepokretnosti bi vršili sudovi, isti ti sudovi koji proslijeđuju ostavinske predmete notarima, pa je svaki komentar suvišan - navode iz Advokatske komore FBiH.

Naglašavaju da 'ako su svi sudovi i svi građani države obavezni primijeniti odluke Ustavnog i Vrhovnog suda FBiH, koje su konačne i obavezujuće, slijedi da su to u obavezi i notari, koji i više nego očito neće da ih prihvate i postupaju po njima, te su mišljenja da je neophodno sve prikupljene materijale dostaviti nadležnim tužiteljstvima da procesuiraju odgovorne za smišljeno izazivanje bezakonja i anarhije u državi'.

"Posljednjih sedmica svjedoci smo da, putem medija dobijamo izjave od Notarske komore, koje pokušavaju da ignorišu odluke Ustavnog suda FBiH i pravni stav Vrhovnog suda FBiH. Stavovi koji se predlažu su nezakoniti. Pri tome se koriste naručeni dopisi Notarske komore SR Njemačke i samim tim se prešućuje činjenica da je u Njemačkoj, od 16 pokrajina, samo u dvije male pokrajine takav stav, s tim što u tim pokrajinama postoje i državni notari kao uposlenici u opštinama i te poslove obavljaju besplatno. Posebno je začuđujuće da se Notarska komora Njemačke usuđuje upuštati u komentarisanje presuda Ustavnog i Vrhovnog suda FBiH, pa se postavlja pitanje da li se smiju i mogu tako ponašati u Njemačkoj", naglašavaju iz Advokatske komore FBiH.

Nadaju se da će Vlada FBiH i oba doma Federalnog parlamenta uvidjeti i shvatiti da se odluke Ustavnog suda FBiH ne komentarišu, već se provode.

Advokatska komora i dalje nudi potpunu saradnju, na fer i transparentan način, pomoć u svojim najkvalitetnijim kadrovima da bi se kreirala najbolja zakonska rješenja koja će biti od koristi za sve građane naše države - saopćeno je iz Advokatske komore FBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti