Stupio na snagu

Pravilnikom o podsticajima povećana davanja za agrar i kapitalne investicije

14.02.2023. 12:47 / Izvor: RTRS
poticaji

U Republici Srpskoj danas na snagu stupa Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu, a potom počinje raspodjela sredstava.

U Republici Srpskoj danas na snagu stupa Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu, a potom počinje raspodjela sredstava.

Prvo će biti isplaćene preostale premije za mlijeko. Povećana su davanja za sve sektore u agraru i podsticaje za kapitalne investicije.

Iako zadovoljni ovogodišnjim agrarnim budžetom od 180 miliona, Udruženje svinjara nezadovoljno je načinom na koji Pravilnik štiti domaću proizvodnju.

Navode da su uvozna i domaća prasad za tov izjednačena, zbog čega je smanjen broj krmača, jer nije postojala rentabilnost u uzgoju.

Resorni ministar problem ne vidi u davanju premija za domaće i uvozne prasadi, već u prekomijernom uvozu lošeg kvaliteta mesa.

"Imamo prekomjeran uvoz gotovog, smrznutog, starog i ko zna koliko godina mesa u Republici Srpskoj", upozorio je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U Udruženju ovčara zadovoljni – premija po ovci sa 11 maraka podignuta je na 30. Trenutno je registrovano 85 hiljada ovaca, a od ukupne potrebe za jagnjećim mesom, na domaćem tržištu proizvedu 20 odsto mesa.

Pčelarima je omogućen i dvostruko veći iznos podsticaja po košnici, ali i sva oprema koja je potrebna za ozbiljno bavljenje pčelarstvom. Insistiraće na jačim inspekcijskim kontrolama meda, ispravnom deklarisanju i uvođenju oznake porijekla zemlje u kojoj je med proizveden.

U resornom ministarstvu kažu da će kroz sveobuhvatan sistem kontrole u kapitalnim investicijama, biti dovoljno sradstava za kontinuiranu podršu poljoprivrednoj proizvodnji u Srpskoj. Pravilnik će biti mijenjan shodno potrebama poljoprivrednika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti