Ministar Hadžiahmetović

Vlada KS radi na smanjenju zagađenosti zraka

14.02.2023. 15:24 / Izvor: Akta.ba
Grijanje

Ministar Hadžiahmetović poručio da Vlada KS kontinuirano radi na poboljšanju kvaliteta svakodnevnog života građana koji podrazumijeva smanjenje zagađenosti zraka.

Kada je u pitanju smanjenje zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, Vlada KS radi prema usvojenom Kantonalnom ekološkom akcionom planu (KEAP 2021-2026), kao i ažuriranom Zelenom ekološkom akcionom planu (GEAP). 

 Prvi put u poslijeratnom periodu Vlada KS: 

- Organizirano subvencionira zamjenu peći na ugalj i ostala čvrsta goriva certificiranim pećima i toplotnim pumpama u domaćinstvima – do sada je za ovaj projekt utrošeno 1,5 miliona KM, a u narednom periodu također je planiran utrošak sredstava u ove namjene u iznosu od 1,5 miliona KM. 

- Organizirano radi na utopljavanju javnih objekata radi povećanja energijske efikasnosti čime se smanjuje koncentracija zagađujućih čestica u zraku i samim tim poboljšava kvalitet zraka. Na ovaj projekt je do sada utrošeno 8,5 miliona KM, a ukupna vrijednost 20  miliona KM. 

- Organizirano daje poticaj za povećanje energijske efikasnosti objekata po principu 50% građani – 50% Ministarstvo (preko SERDE). 

- Vrši rekonstrukciju sistema grijanja u općini Vogošća gdje se kao izvor toplotne energije koriste obnovljivi izvori energije (voda). Vrijednost projekta je 3,5 miliona KM. 

- Putem KJKP „Sarajevogas“ kontinuirano subvencionira priključke građana na plin za 1 KM. 

- U protekle dvije sezone subvencionira cijenu plina za građane u ukupnom dosadašnjem iznosu od 17 miliona KM. 

Imajući u vidu smanjenje budžeta Kantona Sarajevo za tekuću godine zbog smanjenja pondera, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS uspjelo je da aplicira kod evropskih fondova za zaštitu okoliša i vrlo je izvjesno da će ove godine imati na raspolaganju 60 miliona KM nepovratnih sredstava za realizaciju projekata daljinskog grijanja na obnovljive izvore energije (toplotne pumpe voda-voda na lokalitetima Butile i Mojmilo).  

Shodno studiji koju su izradili stručnjaci EBRD-a (kompanija NIRAS – Danska) za potrebe ovog ministarstva, uočena je velika prilika za ulaganje u zelenu energiju u oblasti korištenja vode kao izvora toplotne energije. 

Stoga, postavlja se pitanje opravdanosti pozivanja na odgovornost ove Vlade kada je u pitanju zagađenje zraka u Kantonu Sarajevo ako imamo u vidu da je nakon rata vlast u Sarajevu dozvolila izgradnju velikog broja objekata, njih oko 40.000 bez odgovarajuće zakonske dokumentacije, i na taj način direktno ugrozila kvalitet zraka u Kantonu. Činjenica jeste da necertificirana i neadekvatna ložišta iznose 60% od ukupnog broja faktora koji utječu na kvalitet zraka. 

U prošloj godini, koja je bila godina najveće poslijeratne energetske krize, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je povećala cijenu plina za građane Kantona Sarajevo i na taj način utjecala na povećanje korištenja fosilnih goriva, što je direktno utjecalo na pogoršanje kvaliteta zraka.  

Na kraju, resor energetike je u nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine i sve projekte iz ove oblasti unutar Federacije trebala je voditi Vlada FBiH, a ne vlade kantona. 

Iz resornog ministarstva se nadaju da će u ovoj godini Vlada Federacije Bosne i Hercegovine imati mnogo više sluha  za ulaganja u oblasti energetike, prije svega za uspostavu sistema grijanja na obnovljive izvore energije i dati odgovarajuće poticaje i projekte.  

"Ovo jeste Vlada koja kontinuirano radi na promijeni života građana nabolje, kako bi Kanton Sarajevo učinila boljim mjestom za život, u kojem će naša djeca i djeca naše djece željeti da u njemu odrastaju, rade i ostaju i da, svakako, poboljšanje kvaliteta svakodnevnog života podrazumijeva smanjenje zagađenosti zraka", poručio je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti