Zakonske odredbe

Kazne za neregistrovane posrednike u prometu nekretninama od 5.000 KM do 30.000 KM

15.02.2023. 08:14 / Izvor: Akta.ba
nekretnine

Kaznene odredbe propisane su članovima 29., 30. i 31. Zakona.

Na poziv Federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović i glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić prisustvovali su sastanku održanom u prostorijama Ministarstva u Mostaru povodom početka primjene Zakona o posredovanju u prometu nekretnina („Službene novine FBiH“, broj: 75/21) od 1.4.2023. godine.

Na sastanku je dogovorena saradnja i koordinacija aktivnosti na primjeni Zakona i vršenju inspekcijskog nadzora nad obavljanjem djelatnosti posredovanja u prometu nekretnina.

Nakon početka primjene zakona 1.4.2023. godine, samo pravna i fizička lica registrovana za obavljanje djelatnosti posredovanja koja imaju sjedište ili podružnicu na području FBiH, zaposleno najmanje jedno lice koje ima položen stručni ispit, zaključen ugovor o osiguranju i koja su upisana u Registar posrednika, mogu obavljati djelatnost posredovanja u prometu nekretnina, a zakonski rok za usaglašavanje poslovanja posrednika sa Zakonom i upis u Registar posrednika je 31.3.2023. godine.

Postupak licenciranja i registracije je započet nakon donošenja podzakonskih propisa u januaru 2021. godine, čime je ostavljen 15-mjesečni rok za usklađivanje poslovanja sa Zakonom. Inspekcijski nadzor nad provođenjem Zakona i podzakonskih propisa vrše federalna i kantonalne tržišne inspekcije.

Zakonom o posredovanju u prometu nekretnina je federalnim i kantonalnim inspekcijskim organima dodijeljena nova nadležnost, a tržišnim inspektoratima kvalitetan alat u borbi protiv sive ekonomije. Prema dostupnim podacima, veliki broj pravnih i fizičkih lica u FBiH ovu djelatnost obavlja nelegalno, zbog čega će  Federalna uprava za inspekcijske poslove fokus inspekcijskog nadzora staviti na agencije i pojedince koji obavljaju djelatnost prometovanja nekretnina, a koji se još nisu upisali u Registar posrednika.

"Inspekcijski nadzor ćemo koordinirati i sa kantonalnim inspekcijskim organima, a također ćemo poduzeti napore s ciljem osiguranja kvalitetnih edukacija za inspektore koji će provoditi nadzore u ovoj oblasti. Upozoravamo sva pravna i fizička lica koja obavljaju djelatnost prometa nekretnina da su dužni što prije osigurati pristupanje zaposlenih stručnom ispitu za licenciranje posrednika, te Federalnom ministarstvu trgovine podnijeti zahtjev za upis u Registar, kako bi postupak registracije završili u zakonskom roku, do 31.3.2023. godine. Inspekcijski nadzor u ovoj oblasti biće jedan od naših prioriteta u borbi protiv sive ekonomije u 2023. godini“, izjavio je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Kaznene odredbe propisane su članovima 29., 30. i 31. Zakona, a novčane kazne kreću se u rasponu od 300,00 KM do 30.000,00 KM. 

Kazne za obavljanje djelatnosti lica koja nisu upisana u Registar posrednika kreću se u rasponu od 5.000,00 KM do 30.000,00KM za pravno, od 2.500,00 KM do 15.000,00 KM za fizičko, te od 500,00 do 3.000,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti