Mišnjenje bh. javnosti

Saznajte šta kompaniju čini poželjnim poslodavcem

17.02.2023. 13:49 / Izvor: Akta.ba
business

Ključna četiri razloga za izbor najpoželjnijeg poslodavca u 2022. godini su: dobar odnos prema zaposlenicima, pozitivno radno okruženje, sigurnost zadržavanja radnog mjesta i visina plate

Ključna četiri razloga za izbor najpoželjnijeg poslodavca u 2022. godini su: dobar odnos prema zaposlenicima, pozitivno radno okruženje, sigurnost zadržavanja radnog mjesta i visina plate.

Prema mišljenju bh. javnosti, Najpoželjniji poslodavac u BiH za 2022. godinu je kompanija dm drogerie markt, kojoj je ova prestižna titula dodijeljena sedmu godinu zaredom na svečanoj ceremoniji održanoj 10.02.2023. u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu. 

Priznanje "Najpoželjniji poslodavac"u BiH dodjeljuje kompanija Kolektiv – MojPosao.ba, koja već šesnaest godina organizuje opsežno istraživanje putem portala MojPosao.ba, gdje građani imaju priliku glasati za poslodavce koji po njihovom mišljenju zaslužuju titulu najpoželjnijih.  

Među TOP 10 poslodavaca za 2022. godinu, poslije prvoplasirane dm drogerie markt, našle su se i kompanije Coca Cola HBC BH i UniCredit Bank Mostar.

najpožljenji poslodavac

Izabrani najpoželjniji poslodavci u 17 sektora 

Ove godine, učesnici istraživanja pored izbora za TOP 10 poslodavaca, mogli su glasati i za najpoželjnije poslodavce u čak 17 različitih sektora, kao i za family-friendly i najinkluzivnijeg poslodavca.

Najpoželjniji poslodavac u BPO sektoru je dobro poznata kompanija Teleperformance BH. U sektoru Marketinga i PR-a, za najpoželjnijeg poslodavca našle su se kompanije Altermedia i Via Media. Među najpoželjnijim poslodavcima u sektoru Prehrane izabrana je kompanija Meggle BiH. U sektoru Maloprodaje, kompanije dm drogerie markt i JYSK izabrane su u TOP 3 kompanije, a u  sektoru Nafte i plina našle su se kompanije HIFA-Oil, te HOLDINA. U sektoru Fashion & Retail, najpoželjniji poslodavac je kompanija Alma Ras, dok se u TOP 3 našla i kompanija Deichmann. 

Među TOP 3 kompanije u sektoru Telekomunikacijskih i drugih informacijskih usluga izabrana je i kompanija BS Telecom Solutions. Kad je riječ o IT sektoru tu je visoko prvo mjesto zauzela kompanija Virgin Pulse. U FMCG sektoru najpoželjniji poslodavac je Coca-Cola HBC BH, u Finansijskom sektoru pored kompanije UniCredit Bank Mostar našle su se i NLB Banka Sarajevo, te Addiko Bank Banja Luka, dok u Distributivnom sektoru, prvo mjesto je pripalo kompaniji Nelt, te se kompanija ORBICO našla u TOP 3.  

Rekordan broj glasova 

U dvomjesečnom istraživanju, ove godine nominovano je 420 kompanija za koje je prikupljeno preko 250.000 glasova. 

Što se tiče strukture ispitanika, u istraživanju je učestovalo najviše osoba između 25 i 34 godine. Najveći broj ispitanika, 80% njih je zaposleno. Kada je u pitanju način na koji su se upoznali sa radom kompanije za koju su glasali, najviše njih 61% je odgovorilo putem zaposlenika te kompanije, a 11% putem društvenih mreža.

Beneficije koje se očekuju od budućeg poslodavca su: fleksibilno radno vrijeme, druženja i putovanja u organizaciji firme, dodatni slobodni dani, rad od kuće, te plaćeni dodatni zdravstveni pregledi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti