DEVET GODINA BORBE

Na Bunskim kanalima neće biti mini hidroelektrana

20.02.2023. 07:48 / Izvor: BHRT
bunski kanali

Ekološka udruženja iz Mostara od 2014.godine, bore se za očuvanje Bunskih kanala kao zaštićenog spomenika prirode.

Ekološka udruženja iz Mostara od 2014.godine, bore se za očuvanje Bunskih kanala kao zaštićenog spomenika prirode. Podršku su im pružila brojna udruženja iz zemlje i regije, svjetski aktivisti, čak i pojedini političari. Svoju borbu priveli su kraju.

Nakon gotovo devet godina borbe, čini se da će ekološke udruge ostvariti svoj cilj. Kako sada stvari stoje, na ovom mjestu neće doći do izgradnje dvije mini hidroelektrane.

A prvotno do izdavanja dozvola i koncesije za izgradnju mini hidroelektrana nije ni trebalo doći budući da su Bunski kanali zaštićeni spomenik prirode. U višegodišnjoj borbi su se mještanima Bune i aktivistima pridružili i brojni mostarski vijećnici, te su krajem prošle godine iz Prostornog plana izbrisali Bunske kanale. Ostalo je još da Vlada Hercegovačko-neretvanske županije poništi koncesijski ugovor.

"Valjda će novi zastupnici uspjeti da ponište tu koncesiju za sva vremena. Tako da nećemo više strahovati za naše kuće, naše živote, a pogotovo za prirodu", kaže Miroslav Barišić , “Stop izgradnji mHe na Buni”.

Silvio Bubalo, vijećnik u Gradskom vijeću (HRS) navodi da je odlaskom Vesne Šunjić  koja je bila gradska vijećnica, a sada zastupnica u Skupštini HNŽ-a je također poslala inicijativu za konačno brisanje i raskidanje te koncesije koja je zadnji završni korak. "Odgovor od nadležnogministarstva i ministra Donke Jovića je bio da će se taj prijedlog razmatrati sa svim ostalim koncesijama koje će se desiti u ovoj godini.“

Unatoč zaključku Skupštine HNŽ-a od prije godinu dana da se nakon brisanja iz Prostornog plana mora i raskinuti koncesijski ugovor, iz resornog ministarstva su se očitovali kratkim priopćenjem.

"Obavještavamo vas da ovaj organ postupa po zakonom propisanim procedurama i da će po prijemu zvaničnih akata pristupiti razmatranje predmetne problematike", ističe  Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Mi dok ne vidimo to crno na bijelo apsolutno nemamo i nećemo da vjerujemo u te neke špekulacije. Kad to iziđe službeno onda ćemo pozdraviti tu odluku", dodaje Oliver Arapović, Eko-udruga “Majski cvijet”, Mostar

Za sada se ne zna kada će Vlada raskinuti koncesijski ugovor. Inače, investitor Hercegovina građevinsko zanatstvo d.o.o. Mostar ima još samo koncesijski ugovor jer je sve druge dozvole i suglasnosti izgubio.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti