Nadležne institucije se oglušuju

Upućena tužba zbog poništenja nove okolišne dozvole za deponiju Uborak

22.02.2023. 12:32 / Izvor: Akta.ba
tuzba

Udruženje građana "Jer nas se tiče" uputilo je tužbu Kantonalnom sudu u Sarajevu radi poništenja rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT) kojim se još jednom izdaje okolišna dozvola za deponiju Uborak.

Udruženje građana "Jer nas se tiče" uputilo je tužbu Kantonalnom sudu u Sarajevu radi poništenja rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT) kojim se još jednom izdaje okolišna dozvola za deponiju Uborak.

Iako je krajem 2022. godine Kantonalni sud u Sarajevu, mjesecima nakon upućenih tužbi od strane Udruženja, u dva navrata presudio u korist Udruženja, i to u slučaju tužbe protiv Plana prilagođavanja deponije i tužbe protiv okolišne dozvole, FMOIT je na čelu s ministricom Editom Đapo 16. siječnja 2023. godine ekspresno izdao novu okolišnu dozvolu za deponiju Uborak, rečeno je u srijedu u Mostaru na konferenciju za medije Udruženja građana "Jer nas se tiče".

Upravo se na ovakav način, dodaju, amnestira od odgovornosti Gradsko vijeće Grada Mostara koje je, kako kažu, bez obzira na prethodnu tužbu kojom je poništena okolišna dozvola, dok ista nije riješena, poduzimalo radnje na proširenju deponije Uborak, a sve učinjeno do tog trenutka "opravdano" je novom okolišnom dozvolom.

"Ponovno se nalazimo u situaciji da ne možemo izraziti razmjere besmisla u kojim se opet nalazimo. Iako je u svim našim pobjedama, zakon bio na našoj strani, i sve presude smo strpljivo čekali mjesecima jer smo znali da će one potvrditi ono na šta godinama ukazujemo, nadležne institucije, u ovom slučaju Federalno ministarstvo okoliša i turizma ponovno se oglašuju na sve ono na šta upozoravamo niz godina i ponovno donose odluke na štetu građana i građanki Grada Mostara", izjavio je Fuad Hujdur, aktivist UG "Jer nas se tiče".

Iz ovog udruženja također napominju kako je jasno da prilikom izdavanja nove okolišne dozvole nije pravilno primijenjen ni Zakon o upravljanju otpadom FBiH, a ni Zakon o zaštiti okoliša FBiH.

Sadržaj nove okolišne dozvole ne razlikuje se u velikoj mjeri od prethodne koju je Kantonalni sud u Sarajevu poništio. Iako Federalno ministarstvo okoliša i turizma sada navodi da je postupilo po presudi Kantonalnog suda u Sarajevu, to se u suštini odnosi samo na jedan pasus koji se tiče formalnih nedostataka spisa, kažu iz spomenutog udruženja.

Ističu i kako u novoj okolišnoj dozvoli nema riječi o uklanjaju svih problema koji su prethodno identificirani, kao što su nepoštivanje standarda zaštite okoliša, nedovoljno selektiranje otpada prije odlaganja, neizvršavanje mjerenja emisija u okoliš, odlaganje raznih vrsta otpada i slično.

Također navode i to da prema zakonskoj regulativi zaštite okoliša EU minimalna udaljenost deponije od naselja je 500 metara, međutim Regionalna deponija u Mostaru nalazi se od prvih kuća u naselju Vrapčići na udaljenosti svega 80 m. U dvije mjesne zajednice, Vrapčići i Bijelo Polje, između kojih je smještena deponija naseljeno je oko 10.000 stanovnika.

"Ovo bi bili zaprepaštavajući podaci u svakoj uređenoj državi te bi se umjesto otvaranja nove plohe na deponiji za dalje uništavanje zdravlja ovih ljudi, hitno reagiralo ka iznalaženju nove lokacije za regionalnu deponiju i sanaciji i zatvaranju starih prebukiranih ploha, ali Ministarstvo umjesto toga postupa potpuno suprotno pravima građana na zdrav okoliš i ekološki prihvatljiv okoliš", kazao je Edhem Čustović, aktivist Udruženja. 

Poražavajuća je i činjenica da je okolišnom dozvolom FMOIT dozvolio čak i prihvat navodno "neopasnog" industrijskog otpada na deponiju koja je od prve kuće udaljena oko 80 m. Dodatno, pored industrijskog otpada, FMOIT je putem okolišne dozvole "provukao" i deponiranje opasnog otpada što predstavlja ekološku katastrofu imajući u vidu da se potok Sušica ulijeva u rijeku Neretvu.

Za kraj, iz Udruženja građana "Jer nas se tiče" još su jednom podsjetili i na zahtjeve koje ponavljaju već godinama, a to su: zatvaranje i saniranje deponije Uborak u što kraćem roku; iznalaženje nove lokacije za deponiju i upisivanje je u prostorni plan; i brisanje postojeće deponije iz prostornog plana Grada Mostara i županije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti