Zaustavljen proces reakreditacije

"Klaster" potresa sistem visokog obrazovanja, ministar ne provjerava diplome

22.02.2023. 15:32 / Izvor: N1
klaster

SIPA je prilikom realizovanja akcije privremeno oduzela 165.000 maraka i poslovnu dokumentaciju.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske od nadležnih istražnih organa zatražilo je informacije o akciji "Klaster" i nalazima o lažnim diplomama koje su izdavale pojedine privatne visokoškolske ustanove.

“Od Inspektorata je zatražena reakcija i ispitivanjih svih navoda, pa čak i oduzimanje dozvola”, rekao je ministar Željko Budimir.

Također, ministar je istakao da je, za one ustanove za koje je u toku proces reakreditacije, on zaustavljen do okončanja akcija.

“Što se tiče ministarstva i mene kao ministra neće postojati niko povlašćen u ovom procesu”, rekao je Budimir ističući da se pitanje ne može generalizovati te da uprkos istrazi neke privatne visokoškolske ustanove svoj posao rade dobro.

“Mi tu ne možemo praviti uravnilovku da kažemo da su sve privatne ustanove iste”, rekao je ministar tvrdeći da isto važi i za javne visokoškolske ustanove.

Iako u funkciji ministra, Budimir je angažovan na jednoj od javnih visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj, a priznao je da je imao saradnju sa privatnim Nezavisnim univerzitetom u Banjaluci.

“Provjera rada je pitanje rada Inspektorata. Inspektorat kontinuirano radi ovdje će se sa pojačanim mjerama pristupiti tom postupku”, rekao je on navodeći da Ministarstvi ne može da sprovodi istražne radnje i da je to nadležnost SIPA-e.

“Nemojte da počinjemo hajku prema određenim visokoškolskim ustanovama. Ono što mi možemo da radimo je proces akreditacije i vrednovanja što Agencija za visoko obrazovanje radi”, istakao je tvrdeći da govori samo na osnovu indicija koje ima i da će više znati nakon dobijanja službenih informacija.

U slučaju da se navodi iz istrage potvrde, kaže, krajnja mjera je oduzimanje dozvole za rad privatne visokoškolske ustanove i njeno brisanje iz registra.

Podsjetimo, u akciji “Klaster” pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 10 osoba, među kojima je više radnika i visokih zvaničnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH, a zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma i niz drugih nezakonitosti.

Na meti istrage su osumnjičeni dekani, te profesori visokoškolskih ustanova: Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Pracić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović, javljaju Nezavisne novine.

Istraga se vodi protiv Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), Univerziteta za poslovne studije (UPS) Banjaluka, Evropskog univerziteta u Brčkom, Univerziteta u Travniku, Internacionalnog univerziteta Travnik te Visoke škole za primjenjene i pravne nauke Prometej iz Banjaluke

SIPA je prilikom realizovanja akcije privremeno oduzela 165.000 maraka i poslovnu dokumentaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti