Nema radnika

Brazdu ne širi ni jeftinija sjetva

03.03.2023. 08:23 / Izvor: Glas Srpske
Poljoprivreda

Povećan iznos premije regresiranog dizela na 0,75 KM po litru i niža cijena đubriva mnogo znače poljoprivrednicima, ali ipak neće uticati na proširenje brazde jer, kako kažu, nema radnika.

Povećan iznos premije regresiranog dizela na 0,75 KM po litru i niža cijena đubriva mnogo znače poljoprivrednicima, ali ipak neće uticati na proširenje brazde jer, kako kažu, nema radnika, ali ni tržišta za sve ono što proizvedu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS povećalo je iznos premije regresiranog dizel goriva za ovu godinu, a njegova raspodjela je počela prije dva dana. Visina premije sa lanjskih 0,50 KM skočila je na 0,75 KM po litru, a odobrava se 100 litara po hektaru obradive poljoprivredne površine.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić za “Glas Srpske” kaže da će proljetna sjetva biti malo jeftinija nego lanjska, ali da se proizvodnja neće širiti.

"Oranice su uzorane, ali pitanje je ko će posijati. Lani su mnogi zaobišli korak đubrenja, a tako će biti i ove godine. Poljoprivrednici nemaju sredstava da posiju i da ispune sve agrotehničke mjere bez obzira na to što su cijene niže", rekao je Bakajlić.

Problem predstavlja, kako kaže, što se u BiH uvozi velika količina hrane.

"Poljoprivrednici se stimulišu da se bave proizvodnjom, a nije im obezbijeđeno tržište i nemaju kome da prodaju proizvode", tvrdi Bakajlić.

Da do povećanja proizvodnje bez obzira na niže cijene i podsticaje ipak neće doći, tvrdi i povrtar iz Lijevča polja Duško Banjac, koji kaže da su poljoprivrednici zahvalni resornom ministarstvu na premiji od 0,75 KM po litru goriva.

"To nam mnogo znači, ali bez obzira na to i na niže cijene đubriva, mnogi proizvođači povrća će ove godine ipak smanjiti površine zbog radne snage, jer nema ko da radi, a povrće zahtijeva mnogo ručnog dana", rekao je Banjac za “Glas” dodajući da imaju poteškoća i sa prodajom.

Poljoprivredni proizvođač Savo Rađenović iz Mašića kod Gradiške kaže da im mnogo znači što su cijene đubriva niže nego lani.

"Koliko god da pojeftini, jer nam treba mnogo i mi se nadamo da će đubrivo biti još povoljnije", rekao je Rađenović.

U poljoprivrednim apotekama su potvrdili da su cijene đubriva pale.

"Lani su cijene đubriva otišle u nebo, ali sada je došlo do pada za nekih 40 ili 50 maraka po toni", rekli su u poljoprivrednoj apoteci “Agrim” iz Bijeljine.

Da mušterije već navraćaju po đubrivo, potvrdili su i u poljoprivrednoj apoteci “BioMaks” iz Gradiške.

"Cijena đubriva je pala u odnosu na prošlu godinu i sada se kreće oko 160, 170 KM za 100 kilograma", rekli su u ovoj apoteci.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Darko Ilić kaže da su azotna đubriva znatno pojeftinila.

"Urea je sa 220 KM pala na 160 KM, dok je kan sa 190 KM pao na 140 KM", rekao je Ilić dodajući da đubriva na bazi kalijuma i fosfora i dalje drže visoku cijenu, oko 2.000 KM po toni.

Objasnio je da premija od 0,75 KM za regresirani dizel zaista ide naruku poljoprivrednim proizvođačima.

"Cijene na benzinskim pumpama su sada negdje oko 2,70 ili 2,75 KM po litru, a poljoprivrednici će imati naftu po dvije marke, što je znatno povoljnije nego u istom periodu lani", kazao je Ilić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da proizvođači, bez obzira na niže cijene mineralnog đubriva, ipak treba da budu oprezni.

"Očekuje se i dalje pojeftinjenje, međutim, situacija je nepredvidiva, tako da se ne smijemo pouzdati u neke dugoročne prognoze. Treba biti oprezan, a na svakom je individualno da odluči kada će u nabavku mineralnog đubriva", rekao je Marinković.

Izumiranje

Savo Bakajlić kaže da je u Semberiji i na Majevici 2015. godine bilo oko 15.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a ove godine se za regresirano gorivo u prvom mahu na teritoriji Ugljevika, Bijeljine i Lopara prijavilo svega oko 1.400 proizvođača.

"To je poražavajući podatak iz kojeg se vidi da poljoprivreda izumire", rekao je Bakajlić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti