IKT sektor odlična prilika za smanjenje rodne neravnoteže u privredi

08.03.2023. 13:03 / Izvor: Fena
DAN ŽENA IKT

Veća zastupljenost djevojčica, djevojaka i žena u IKT-u ali i u inovacijama, nauci i kulturi trebala doprinijeti da postanu ravnopravne učesnice kreiranja sretnijeg i sigurnijeg svijeta u kojem živimo.

Postizanje prosperitetnijeg, sretnijeg i inkluzivnijeg društva kroz prevazilaženje različitih oblika diskriminacije na osnovu spola treba da bude krajnji cilj ostvarivanja ravnopravnosti spolova, a to je nemoguće postići bez rušenja rodnih stereotipa i predrasuda u svim oblastima života i rada, istaknuto je na konferenciji koju je danas u Sarajevu organizovala Agencija za ravnopravnost spolova BiH.

Na konferenciji pod nazivom "Rušenjem stereotipa i predrasuda do ostvarivanja ravnopravnosti spolova u informaciono-komunikacionim tehnologijama i inovacijama" navedeno je da bi veća zastupljenost djevojčica, djevojaka i žena u informaciono-komunikacionim tehnologijama, ali i u inovacijama, nauci i kulturi trebala doprinijeti da postanu ravnopravne učesnice kreiranja sretnijeg i sigurnijeg svijeta u kojem živimo.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić izjavila je da su u IKT sektoru za 70 posto veće plate od bh. prosjeka, zbog čega taj sektor predstavlja odličnu priliku za smanjenje rodne neravnoteže u privredi.

Naglasila je da su na vrhu prioriteta Agencije prava žena na zapošljavanje i pristup ekonomskim resursima, te su u provedbi gender akcionih planova napravili iskorak u nove tehnologije upravo preko IKT sektora.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald rekla je da je nedavno istraživanje UNICEF-a i UNESCO-a pokazalo da 33 posto djevojaka u BiH misli da ih njihove porodice ne bi podržale u odluci da studiraju nauke, tehnologiju, inženjerstvo ili matematiku.

Dodala je da je Dan žena prilika da osnažimo podršku učešću žena u nauci, tehnologiji i inovacijama, te da radimo na stvaranju sigurnijeg okruženja za sviju.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist poručila je da je rodna ravnopravnost prioritet Evropske unije i Švedske, te će u BiH i dalje raditi na poboljšanju stanja u toj oblasti zajedno sa ženskim udruženjima i svim muškarcima koji podržavaju rodnu radnopravnost.  

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Brian Aggeler naveo je da je za efikasnu borbu protiv neravnopravnosti potrebno otkoniti nejednakosti koje se prenose kroz obrazovni sistem i rušiti stereotipe i predrasude širom BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti