Povećan obim posla

Iako često potcijenjena, tekstilna industrija od izuzetnog je značaja za privredu BiH

09.03.2023. 07:47 / Izvor: Federalna.ba
Krojač

Povećan obim posla u proteklom periodu bilježi i tekstilna industrija zajedno sa srodnim branšama.

Povećan obim posla u proteklom periodu bilježi i tekstilna industrija zajedno sa srodnim branšama. No, da bi ostvarili veće prihode nedostaje im radna snaga, ali i podrška države. Udruženje tekstila, obuće i kože već godinama djeluje na poboljšanju uvjeta rada, ali i povećanju obima posla kako za potrebe naše zemlje tako i za strano tržište. No, kao i u većini drugih industrija, problem je nedostatak radne snage ali i podrška države, naročito kada je riječ o obrazovanju stručnog kadra. 

U tekstilnoj industriji trenutno je zaposleno oko 20.000 radnika. Tradicionalno, najveći broj su žene. No, i dalje je očit nedostatak kvalificirane radne snage. Zenička firma Empress u saradnji sa Privrednom komorom ZDK i resornim ministarstvom,  sistemom dualnog obrazovanja osigurava nove radnike. 

"Kod nas ima četiri mentora koja su obučena da bi bili mentori za ovu djecu koja dolaze kod nas na stručnu praksu tako da prenose svoje znanje, iskustvo na tu djecu da bi oni kada završe odmah bili formirani da mogu raditi i ko je kod nas bio na praksi mi smo ga i ostavili", navodi Sandra Maglić,menadžer za kvalitet Empress Zenica.

Programe prekvalifikacije najčešće rješavaju putem USAID-ovih  projekata. No, ističu, krajnje je vrijeme da se sistem obrazovanja unaprijedi. 

"Nije pratilo obrazovanje ne samo nas nego bilo koga pa su se ljudi školovali za nešto što nema naći posla. Onda mi to sve moramo prekvalifikovat i nikad to nije sigurna radna snaga da neće tražit svoje zaposlenje za koje je školovano", ističe Đemal Memagić, predsjednik Udruženja tekstila, obuće i kože, vlasnik Alma Rass.

"Ni jedan obučeni kadar koji je došao iz škole nije spreman, on mora raditi praksu dodatnu da bi kod nas mogao raditi tekstil, drvna industrija, metala", naglašava vlasnik Sincroen Čapljina Ernest Brajković.

Iako je često potcijenjena, ova industrija od izuzetnog je značaja za cjelokupnu privredu BiH.

"Povećao se obim posla naročito zbog trenutne situacije u svijetu, otvorilo nam se evropsko tržište, više idemo ka Evropi što se tiče izvoza, Evropa se sada zanima za BiH", dodaje Maglić.

"Mi u BiH možemo proizvoditi strahovito puno, da čak i jednu Njemačku ne možemo podmiriti, a mi ne proizvodimo skoro ništa", navodi Brajković.

Djelovanjem Udruženja tekstila, obuće i kože ostvarena je povlaštena stopa doprinosa čime su i prosječne plate za radnike povećane na 850 maraka. No, svjesni poskupljenja, poslodavci putem Udruženja nastavit će raditi na njihovom povećanju da bi zadržali stare i privukli nove radnike. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti