NAJAVLJENO IZ MINISTARSTVA

Sljedeće sedmice počinju pojačane kontrole podsticaja

12.03.2023. 09:31 / Izvor: SRNA
poljoprivreda

Pojačane kontrole podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju počinju sljedeće sedmice i odnose se na kontrolu muznih grla i mehanizacije dobijene u periodu od 2020. do 2022. godine.

Pojačane kontrole podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju počinju sljedeće sedmice i odnose se na kontrolu muznih grla i mehanizacije dobijene u periodu od 2020. do 2022. godine, rečeno je Srni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Za korisnike kod kojih se utvrde nepravilnosti, Republička uprava za inspekcijske poslove - poljoprivredna inspekcija preduzeće radnje koje su u njihovoj nadležnosti, vraćanjem podsticajnih sredstava i izricanjem novčane kazne.

"Ministarstvo i Agencija za agrarna plaćanja kod korisnika kod kojih se utvrde veće nepravilnosti, takve će korisnike staviti u pasivan status, čime su onemogućeni u naredne dvije godine da ostvaruju pravo na novčane podsticaje", napomenuli su u resornom ministarstvu.

Kada je riječ o nepravilnostima kada su u pitanju kapitalna ulaganja, iz resornog ministarstva su naveli da u proteklom periodu nije bilo većeg odstupanja u odnosu na dostavljenu dokumentaciju, ali da su određena odstupanja utvrđena kod sjetvenih površina, te kod uzgoja kvalitetno priplodnih nazimica.

"U zadnje tri godine Agencija za agrarna plaćanja je izvršila ukupno 3.266 terenskih kontrola od čega su utvrđene nepravilnosti kod 569 poljoprivredna proizvođača", naveli su u resornom ministarstvu.

Iz ministarstva su naveli da će kontrole vršiti službenici Republičke uprave za inspekcijske poslove, odnosno poljoprivredna inspekcija.

"Kontrole se vrše u kontinuitetu tokom cijele godine, a sprovodiće ih Republička uprava za inspekcijske poslove – poljoprivredna inspekcija i formirane komisije od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Agencije za agrarna plaćanja", napomenuli su u resornom ministarstvu.

Kontrole će se izvoditi po planu rada terenske kontrole Agencije za agrarna plaćanja i Republičke uprave za inspekcijske poslove i to na određenom uzorku od ukupnog broja korisnika koji su ostvarili podsticaj.

"Izuzetak je kontrola broja muznih grla na teritoriji Republike Srpske, jer će se izvršiti popis svih grla, odnosno utvrditi stvarno stanje", rekli su u ministarstvu. 
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti