Akcija Klaster

Inspekcija još "češlja" fakultete sa kojih su izdavane lažne diplome

14.03.2023. 12:32 / Izvor: N1
lažne diplome

O akciji “Klaster” koju je na području Bosne i Hercegovine sprovela Državna agencija za istrage i zaštitu čulo se i u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

O akciji “Klaster” koju je na području Bosne i Hercegovine sprovela Državna agencija za istrage i zaštitu čulo se i u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Tokom aktuelnog časa poslanik SNSD-a i dekan Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Ranka Perić Romić o detaljima akcije pitala je resornog ministra Željka Budimira.

On je ponovio kako je resorno ministarstvo preduzelo sve mjere i kako je on odmah po saznanju o akciji, od SIPA-e zatražio informacije.

"Drugog marta sam, nakon što sam dobio zvanične podatke, a i prije toga zatražio vanredni inspekcijski nadzor. Moram vas izvijestiti da su inspektori i dalje na terenu. Oni vanredno provode nadzor nad svim obuhvaćenim visokoškolskim ustanovama", rekao je Budimir ističući da je privremeno prekinuta akreditacija visokoškolskih ustanova obuhvaćenih istragom SIPA-e.

Dodao je da se čekaju rezultati inspekcijskog nadzora.

"Ono što je važno za ovu akciju je da mi očekujemo i informacije od Tužilaštva Bosne i Hercegovine koje je izuzelo dosta dokaza iz tih visokoškolskih ustanova bez kojih je nemoguće provesti inspekcijski nadzor", rekao je Budimir.

Podsjetimo, krajem februara SIPA je vršila pretrese na 18 lokacija i uhapsila 11 osoba koje se dovode u vezu sa izdavanjem lažnih diploma sa više privatnih visokoškolskih ustanova. U pretresima je privremeno oduzet novac u vrijednosti većoj od 165.000 KM, poslovna dokumentacija i drugi predmeti koij mogu poslužiti kao dokazi da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina, pranje novca, zloupotreba položaja ili ovlašćenja, krivotovrenje službene isprave i falsifikovanje ili uništenje službene isprave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti