Ranjiva društvena skupina

Samo educiran potrošač je zaštićen potrošač

14.03.2023. 13:43 / Izvor: Akta.ba
POTROŠAČ

Svjetski dan potrošača obilježava se 15. ožujka, a Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH poručuje kako je to još jedna prilika da se podsjetimo kako je informirani potrošač educiran potrošač, a educirani potrošač je zaštićen potrošač.

Svjetski dan potrošača obilježava se 15. ožujka, a Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH poručuje kako je to još jedna prilika da se podsjetimo kako je informirani potrošač educiran potrošač, a educirani potrošač je zaštićen potrošač.

Zakon o zaštiti potrošača u BiH na snazi je već 15 godina. Potrošači su načelno upoznati sa Zakonom kao i sa ulogom Institucije ombudsmana i inspektorata koji rade na promidžbi potrošačkih prava i njihovoj zaštiti, navode u priopćenju iz te institucije.

Potrošači, kao ranjiva društvena skupina, mogu se najbolje informirati o svojim pravima na internet stranici Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, kao i kontaktiranjem institucije putem telefona ili elektronske pošte. Značajnu ulogu u podizanju svijesti i nivoa znanja potrošača imaju također lokalna udruženja za zaštitu potrošača i mediji, gdje medijska prisutnost u ovoj problematici pomaže informiranju potrošača o njihovim konkretnim pravima, načinima podnošenja žalbi i mogućnostima ostvarivanja svojih prava.

Potrošači se u podjednakim udjelima žale u tri glavne oblasti, a to su: kupnja i servisiranje (garancija) tehničke robe, usluge od općeg ekonomskog interesa (isporuka grijanja, električne energije, vodoopskrba, odvoz smeća) kao i telekomunikacijski sektor. Za sve navedene žalbe potrošači se trebaju obratiti Instituciji ombudsmana, resornim ministarstvima entiteta, inspekcijama i nevladinim udrugama za zaštitu potrošača.

U 2022. godini Institucija je zaprimila preko 1.200 žalbi potrošača, slično kao i prethodne godine.

U slučaju da potrošač ima žalbu na proizvod ili uslugu kupljenju-pruženu kod trgovca, nakon inicijalnog podnošenja usmene primjedbe trgovcu i nemogućnosti rješavanja, potrebno je da se potrošač pismeno obrati trgovcu, kao dokaz žalbe u daljnjem postupku, i ako trgovac i dalje ne rješava žalbu potrošača na način koji zadovoljava potrošača, potrebno je obratiti se ili Instituciji ombudsmana ili mjerodavnoj inspekciji županije ili entiteta.

Zakonom o zaštiti potrošača u BiH je propisana online kupnja pod nazivom Prodaja temeljem ugovora na daljinu. Istim poglavljem regulirano je pravo potrošača na predomišljanje u roku od 15 dana od dostave robe, bez obzira ima li proizvod nedostatak ili ne. Trgovac je dužan izvršiti povrat novca kupcu, a potrošač snosi jedino trošak povrata proizvoda.

Online kupnja sa sobom donosi određene prednosti, zbog čega je i doživjela globalni porast. Ipak, to podrazumijeva i određenu opreznost.

Potrošačima se predlaže posebno informiranje o samom trgovcu, tj. recenzijama određenog proizvoda, odnosno potrebno je provjeriti da li je stranica putem koje se vrši kupovina sigurna i pouzdana prije dovršetka samog plaćanja, kako ne bi došlo do prevare i većih posljedica od onih kada trgovci osporavaju povrat proizvoda ili novca.

U dijelu osobnih podataka savjetuje se poseban oprez, posebice kada je riječ o određenim delikatnijim pitanjima i podacima koji se nikad ne provjeravaju, naravno i ne šalju povratno obrađivaču putem elektronske pošte ili telefona, navodi se u priopćenju Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti