Dvodnevna konferencija

Počela konferencija PIT DrwoCon 2023

16.03.2023. 10:01 / Izvor: Akta.ba
Targer

Kako posluju drvne kompanije u BiH, koliko je slobodnih kapaciteta u drvnoj industriji i koliko je izazova u regrutaciji samo su neke od tema o kojima će razgovarati učesnici na današnjoj konferenciji PIT DrwoCon 2023.

Kako posluju drvne kompanije u BiH, koliko je slobodnih kapaciteta u drvnoj industriji i koliko je izazova u regrutaciji samo su neke od tema o kojima će razgovarati učesnici na današnjoj konferenciji PIT DrwoCon 2023.

Konferencija je počela jutros u Hotelu Radon plaza, a organizatori su konsultantska kuća Targer E&C, poslovno-informativni portal PIT.ba te namjestaj.shop, prva bh. digitalna platforma za promociju i prodaju namještaja uz podršku Vanjskotrgovinske komore BiH i Privredne komore FBiH te Privredna komora RS.

Na samom početku konferencije učesnicima se obratio predsjednik VTK/STK BiH Zdravko Marinković koji je kazao da je drva industrija jedina industrija u Bosni i Hercegovini koja ostvaruje suficit.

"Voljeli bismo da su sve industrije kao što je drvna industrija. Ovo je jedina grana privrede koja bilježi suficit. Današnja konferencija će dati značajan odgovor na pitanja koja tište ovu branšu", kazao je Marinković.

targer

Istakao je da se zalažu za finalizaciju drvnih proizvoda kako bi napravili veću dodatnu vrijednost. Imamo drvo kao sirovinu i ne trebamo ga koristiti u bescjenje i rasipati.

"Drvna industrija mora da zakorači u industrijsku revoluciju. Moramo raditi brzo i što brže digitalizovati proizvodnju kako bismo ostvarili veći dohodak i bili u korak sa svjetskom proizvodnjom. BiH je preuzela obavezu 2030 iz zelenog plana i moramo te principe usvajati što više. Bit ćemo u situaciji da nas kupci uslovljavaju", naglasio je.

Dodaje da drva industrija ima nekoliko ciljnih tržišta, a najznačajnije su Njemačka, Austrija i Italija. 

Samira Avdić, predstavnica Bravaria Industrial Marketing i jedna od organizatora konferencije kazala je da će današnja konferencija donijeti dodatnu vrijednost u poslovanju drvnih kompanija.

"Svi vi koji ste došli na današnju konferenciju zaslužujete jedan veliki aplauz, jer ste napustili proizvodnju i došli da razmijenite svoja iskustva", poručila je Samira u uvodnom obraćanju.

U dva dana konferencije bit će upriličene panel diskusije, B2B susreti te stručne posjete proizvodnim pogonima.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti