U PITANJU OPSTANAK PREDUZEĆA

Deponija Uborak kod Mostara mogla bi se pretvoriti u pravu ekološku katastrofu

20.03.2023. 09:23 / Izvor: N1
DEPONIJA UBORAK

Deponija Uborak kod Mostara ekološki je problem koji se već duži niz godina bezuspješno pokušava riješiti.

Deponija Uborak kod Mostara ekološki je problem koji se već duži niz godina bezuspješno pokušava riješiti. Pokušaj Gradske uprave Mostara da uvede javno-privatno partnerstvo izazvalo je negodovanje Sindikata komunalnih radnika. Tvrde da bi to moglo dovesti u pitanje opstanak komunalnih preduzeća i radnih mjesta.

Zbog brojnih nedostataka koji su godinama prisutni na deponiji Uborak kao što su nedostatak prostora za odlaganje otpada i neodgovarajuća infrastruktura koja može garantirati sigurnu obradu i odlaganje komunalnog otpada bez štetnih posljedica po okoliš i zdravlje ljudi, Grad Mostar planira uvesti javno-privatno preduzeće koje bi kakao smatraju u Sindikatu komunalnih radnika preuzelo poslove od javnih komunalnih preduzeća u Mostaru, te ih samim tim dovelo i do uništenja.

Vjeruju da bi i cijena komunalnih usluga za domaćinstva bila veća od trenutne.

"Ulaskom privatne kompanije ona će određivati cijene deponovanja otpada što bi moglo dovesti u nepovoljan položaj ostala komunalna preduzeća koja se bave komunalnim djelatnostima", rekao je Fikret Dedović, predsjedik Sindikata komunalnih radnika.

Gradonačelnik tvrdi da se takvo nešto neće se dogoditi, cilj je, kaže, unaprijediti komunalnu djelatnost u gradu s obzirom na to da tri komunalna preduzeća koliko ih grad ima, nemaju kapacitet za kvaliteno upravljanje i odlaganje 25.000 tona otpada godišnje.

"U procesu smo izbora javno-privatnog partnera, da li će se neko prijaviti na natječaj ne znam, ne znamo ni ko će se javiti, ljudi su skloni fantazirati, izmišljati priče i licitirati s firmama koje bi dobile natječaj, te da će oni ostati bez posla. Neće se ništa od toga desiti. Privatni partner će unijeti svoj kapital dodatni u javno poduzeće i time bi mi osigurali državni kapital", dodao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Loša oprema i mehanizacija samo su dio problema s kojima se suočavaju komunalna preduzeća. Sva tri poduzeća zajedno nemaju dovoljno ni ljudskih ni tehničkih kapaciteta, smatraju aktivisti, a gradska vlast ističu , godinama izbjegava donijeti odluku o obavljanju komunalne djelatnosti.

"Postoje tri načina, ili da daju posao firmi koja ima kapaciteta, ako ne postoji firma komunalna mogu dati privatnoj firmi ili da čiste fizička lica. Sad smo u vakumu i trebamo iz toga izaći", smatra Marin Bago iz Udruženja Futura.

Ovim projektom, kako se navodi, nastojat će se otkloniti nedostaci i omogućiti prijem, obrada i odlaganje komunalnog otpada sa područja Mostara u narednim godinama, sve do trenutka izgradnje novog savremenog centra za upravljanje otpadom, čime bi se trajno riješilo pitanje prihvata i upravljanja komunalnim otpadom.

"Pokrenuli smo neke aktivnosti i oko onog dijela Plana prilagođavanja koji se odnosi na sanaciju starih deponijskih ploha, čišćenje obodnih kanala, tako da će se u skorije vrijeme vidjeti neki konkretni potezi, postoji mogućnost i pokretanja kompostane koja bi jedan dio otpada koji ovdje primimo pretvarala u kompost koji bi kasnije bio dostupan za ozelenjavanje zelenih površina u Mostaru", naglasio je Mirhad Grebović, v.d. direktora JP Deponija Mostar.

Na izradi plana sanacije i modernizacije deponije radi se već duže vrijeme no zbog tužbi Građanske inicijative "Jer nas se tiče" sve je još na čekanju. Deponija je odavno premašila kapacitete, a svako novo odlaganje otpada u ovakvim okolnostima, smatraju mnogi, moglo bi se pretvoriti u ekološku katastrofu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti