Stara električna centrala

Marijin Dvor je i dalje opasna zona: Prolaznicima prijeti novo obrušavanje

22.03.2023. 08:48 / Izvor: Oslobođenje
marijn dvor

Prolaze dani, a obrušena električna centrala na Marijin-Dvoru i dalje prijeti prolaznicima.

Prolaze dani, a obrušena električna centrala na Marijin-Dvoru i dalje prijeti prolaznicima. Sve se dešava sporo, od utvrđivanja odgovornosti, preko obaveze uklanjanja, zaštite, do konačnog rješavanja ovog pitanja. Federalno ministarstvo prostornog uređenja, u predmetu koji se odnosi na nacionalni spomenik električna centrala na Hisetima na Marijin-Dvoru, saopćilo je da je 3. marta tom ministarstvu vlasnik The Place d. o. o. Sarajevo podnio zahtjev tražeći odobrenje za uklanjanje ruševnog objekta električne centrale u Kotromanića ulici u Sarajevu, o kojem se odlučuje u redovnom upravnom postupku.

U Federalnom ministarstvu prostornog uređenja ističu da je nedvojbeno da se radi o objektu koji je obuhvaćen odlukom o proglašenju nacionalnog spomenika sa upravnom zgradom. Imajući to u vidu, kako se dodaje u saopćenju, Federalno ministarstvo prostornog uređenja postupa prema odredbama Odluke o proglašenju nacionalnog spomenika koju je donijela Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Zakonu o provedbi odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i drugim za ovaj predmet relevantnim propisima.

"Ovo ministarstvo će donijeti odluku kada postupak bude u potpunosti proveden. Kako će postupati drugi nadležni organi, prvenstveno Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i federalni građevinski inspektor koji su eventualno i pozvaniji, s obzirom na trenutnu situaciju, nije na Federalnom ministarstvu prostornog uređenja da prejudicira", saopćeno je iz tog ministarstva.

Postupajući federalni građevinski inspektor je 17. marta donio rješenje kojim je vlasniku nacionalnog spomenika električne centrale naložena demontaža zidnih struktura industrijskog postrojenja do visine 1,5 metara od kote okolnog terena. Navode da je nakon demontaže zidnih struktura naloženo montiranje čeličnog plašta po kruni preostalih zidova, s ciljem zaštite ostataka zidnih struktura od vremenskih uticaja.

"Rok za početak radova na demontaži je pet dana od dana prijema rješenja, a vlasnik, odnosno korisnik građevine, dužan je poduzeti mjere za otklanjanje opasnosti i do otklanjanja opasnosti označiti građevinu kao opasnu, u skladu s članom 77a Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH", naveli su iz FUZIP-a.

Radovi će se izvoditi pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, koji je nadležan za obavljanje poslova iz oblasti zaštite i korištenja kulturno-historijskog naslijeđa, odnosno arhitekte konzervatora.

HITAN SASTANAK

Ajla Hašimbegović iz kompanije The Place d. o. o. Sarajevo je za Oslobođenje kazala da su 20. marta u popodnevnim satima primili rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove kojim se nalaže demontaža urušenih zidnih struktura električne centrale na Hisetima.

"Odmah smo poslali zahtjev za hitan sastanak Federalnom ministarstvu kulture i sporta/Zavodu za zaštitu spomenika kako bismo dogovorili dalje korake, a u skladu sa izdatim rješenjem", rekla je Hašimbegović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti