Izmjene Krivičnog zakona RS

Kriminalizacija klevete se može ticati svakog pojedinca

27.03.2023. 07:54 / Izvor: Federalna.ba
kleveta

Izmjene Krivičnog zakonika RS-a kojim se kriminalizuje kleveta izazvale su veliku buru u javnosti.

Izmjene Krivičnog zakonika RS-a kojim se kriminalizuje kleveta izazvale su veliku buru u javnosti, posebno medijske zajednice. Bez obzira na negodovanja, izmjene su usvojene.

Iako je najavljeno da će o izmjenama u narednih 60 dana biti održana javna rasprava, potpredsjednica Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije Bosne i Hercegovine Sandra Gojković-Arbutina za FTV kaže da u toj raspravi medijska zajednica, odnosno njen veliki dio neće učestvovati.

Ne vidi se, kaže ni minimalna volja da se komunicira s medijskom zajednicom. “Dosad smo rekli sve što smo mislili o tome, ovih 60 dana javne rasprave ići će, definitivno, bez nas iz medija”, poručila je.

Ističe kako nas kriminalizacija klevete u 2023. godini ne vodi ni u šta dobro. Medijski prostor kojim se širi dosta laži i negativnih pojava treba urediti, ali ako se on želi dovesti u red, to se ne radi na ovaj način.

“Nemamo nijedan medijski zakon. Ako hoćete da uredite medije i smanjite laži, klevete i negativne pojave – to se ovim nacrtom neće desiti. Ostane li nacrt u ovom obliku, opet nisu riješeni lažni portali bez impresuma, nalozi po društvenim mrežama koji najviše šire klevete i mržnju. Kada se donese zakon o medijima, o transparentnosti, o tome ko su vlasnici medija, onda se može reći da smo krenuli u uređenje. Ovako se ide obrnutim putem, prije nego što imamo ijedan medijski zakon. Niti je ovo ispravan put niti je dobra namjera iza toga”, ističe Gojković-Arbutina.

Pojašnjava kako će se na ovaj način dati moć u ruke svakome ko ima bilo kakav utjecaj na tužioca da pojedinca ili medij uvede u krivični postupak, u kome onda nemate nikakva prava: ne možete aplicirati za posao, ne možete dobiti vizu, možete čak i izgubiti posao, vaša medijska kuća ne može konkurisati niti ići na bilo kakav tender za oglašavanje. Sve to može trajati i do pet godina. U međuvremenu vi nestajete, gasite se, navodi Gojković-Arbutina.

Prema njenim riječima, na sve ove probleme medijska zajednica je ukazivala, ali nije naišla na razumijevanje – nacrt je otišao u obliku kako je zamišljen, te ocjenjuje da 60 dana javne rasprave ne može ništa bitno promijeniti.

“Ako ovaj nacrt postane Prijedlog zakona i bude usvojen, sloboda govora je definitivno ugrožena. Ne samo mediji, svako će razmisliti da li će nešto javno kazati da ne bi sebe doveo u opasnost da bi to neko mogao tumačiti kao uvredu. Uvreda je tako široko postavljena da ako kažete da je neka pojava loša, možete sebe dovesti u opasnost. Bojim se da javnost misli da je ovo samo problem medija. Ovo se odnosi na svakog građanina, svakog pojedinca. To se može desiti i u kafani”, naglašava Gojak-Arbutina.

Napominje kako se na osnovu Zakona o zaštiti od klevete ili Zakona o javnom redu i miru i danas možete suočite s medijima ili pojedincima koji šire laži. Međutim, potcrtava kako je u ovom slučaju poenta u krivičnom dijelu.

“Bojim se da nismo dovoljno zrelo društvo da uđemo na ovaj način u krivični postupak.”

Zaključuje kako je potrebno zakonski urediti portale i javni prostor, pa i povećati kazne za klevetu, ukoliko su postojeće preblage, ali je jako opasno za cjelokupnu javnost da kleveta uđe u krivično zakonodavstvo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti