Obastran interes

Potrebno jačati odnose BiH i Katara, naročito po pitanju ekonomije i investicija

01.04.2023. 10:00 / Izvor: Akta.ba
saradnja

Potvrđeno je da BiH i Država Katar imaju vrlo dobre i prijateljske odnose.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u petak s ambasadorom Države Katar u BiH Sultanom bin Ali Al-Khaterom, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima između dvije prijateljske države, kao i o pitanjima koja su od zajedničkog interesa BiH i Katara.

Potvrđeno je da BiH i Država Katar imaju vrlo dobre i prijateljske odnose, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu, i da nemaju otvorenih pitanja. Iskazan je obostrani interes za dodatno jačanje odnosa, naročito po pitanju ekonomije i investicija.

Ambasador Al-Khater je čestitao Konakoviću na imenovanju za ministra vanjskih poslova BiH i zaželio uspjeh u radu novog saziva Vijeća ministara BiH. Naglasio je interes investitora iz Katara za ulaganje u BiH, te je iskazao poseban interes za rješavanje administrativnih prepreka za državljane Katara u vezi sa vlasništvom nad nekretninama u BiH. 

Konaković je informirao sagovornika o aktuelnoj političkoj situaciji i reformskim procesima na putu BiH ka EU. Zahvalio se na dosadašnjoj pomoći Katara našoj zemlji, naročito za donacije u vrijeme pandemije korona virusa.

Ministar je podsjetio ambasadora na ranije upućene pozive visokim dužnosnicima Katara da posjete BiH izrazivši nadu da će te posjete biti realizirane u skoroj budućnosti, saopćeno je iz MVPBiH.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti