Klimatske promjene

Mraz najviše uticao na zasade trešnje i šljive

06.04.2023. 13:51 / Izvor: SRNA
Behar

Zahlađenje i pojava mraza najviše su uticali na zasade trešnje i šljive, a struka i proizvođači trebaju da uđu u proces prilagođavanja klimatskim promjenama.

Zahlađenje i pojava mraza najviše su uticali na zasade trešnje i šljive, a struka i proizvođači trebaju da uđu u proces prilagođavanja klimatskim promjenama, ocijenio je stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Mirko Jokić.

On je naglasio da su zabilježena i izmrzavanja cvjetova jabuke i kruške ali da je olakšavajuća okolnost što ove voćke još nisu ušle u punu fazu cvjetanja.

"Jača pojava mraza bila je uglavnom u dolinskim predjelima, dok u brdskim, posebno iznad 200 metara nadmorske visine, mraza nije bilo ili je temperatura vazduha bila minus 0,5 stepeni Celzijusovih, što ne predstavlja problem u ovoj fazi razvoja", rekao je Jokić.

Prema njegovim riječima, u zasadima kruške treba obaviti tretman preparatima na bazi biljnih hormona, a u ostalim zasadima na bazi algi i aminokiselina

On kaže da je zahlađenje uzrokovalo trošenje rezervi ugljenih hidrata u tkivu biljke, te je potrebna pomoć tretmanima kondicioniranja.

Jokić je istakao da zbog ovakvih okolnosti dolazi do potrebe da se razmišlja o uvođenju otpornih sorti koje kasnije cvjetavaju.

"Struka i proizvođači treba da uđu u proces prilagođavanja klimatskim promjenama. Predstoji ozbiljan posao i izazov", rekao je on podsjećajući da kasni proljećni mraz postaje gotovo redovna pojava.

On je rekao da je prilagođavanje voćarske prakse klimatskim promjenama dugotrajan proces koji obuhvata izbor parcele, sorte i vrste ali je u predstojećem periodu neizbježan.

Mirko Jokić je stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti