Nova zapošljavanja

Nakon tri decenije pokrenut će se proizvodnja u Rudnicima željezne rude "Ljubija"

07.04.2023. 10:16 / Izvor: Federalna.ba
ljubija

Iz Vlade Republike Srpske poručuju i da nisu odustali od dokapitalizacije "Ljubije". Ljubijski rudnici nekada su rudom snabdijevali sedam željezara.

Proizvodnja u Rudnicima željezne rude "Ljubija" kod Prijedora trebala bi biti pokrenuta za dva mjeseca nakon tri decenije. Ovim bi se produžilo rudarenje na području Prijedora, što će dovesti i do novih zapošljavanja, ali i oživljavanja Ljubije, koja je nekada, zahvaljujući rudniku, gradila Prijedor i Banjaluku.

Već godinu dana intenzivno se radi na iskopavanju rude na ležištu "Ciganuša" u Ljubiji kod Prijedora. Očekuje se da će proizvodja i eksploatacija početi u junu, a oživljavanje ljubijskih rudnika znači će mnogo, ne samo za Prijedor, već i za cijelu BiH.

"Imat ćemo kontinuitet nastavka proizvodnje i imat ćemo perspektivu da dodatnim istraživanjima nastavimo eksploataciju u narednim godinama", istakao je Milan Vuković, tehnički rukovodilac površinskog kopa "Ciganuša".

Ljubijska ruda je specifična i ima nizak sadržaj željeza, ali bi se miješala sa onom iz Omarske, što bi osiguralo produženje rudarenja, objašnjava Vuković. Kompanija "Arcelor Mittal" potpisala je ugovor o koncesiji na šest godina i ekspoloataciju tri miliona tona rude.

"Ovo je možda povratak na neke stare staze, kada smo imali tri rudnika. Sada ćemo imati dva. Definitvno bi produžili životni vijek rudarenja. Bitno je da se rudarstvo, koje je ovdje živjelo 100 godina, produži za nekih 10 do 15 godina. Znamo mi šta to znači i za ovaj grad i stanovništvo", naglašava Mladen Jelača, generalni direktor kompanije "Arcelor Mittal".

"Vladi je strateški interes da ojača rudnik "Ljubija", kao svoje preduzeće. Želimo na taj način, razvijajući konkurentnost u poslovanju, dovesti do biljih rezultata kompanije "Arcelor Mittal", a na taj način i do poboljšanja opštih prilika koje su vezane za rudarsku proizvodnju", kazao je ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić.

Iz Vlade Republike Srpske poručuju i da nisu odustali od dokapitalizacije "Ljubije". Ljubijski rudnici nekada su rudom snabdijevali sedam željezara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti