Autorska prava

AMUS i HDS ZAMP potpisali ugovor o saradnji

08.04.2023. 10:27 / Izvor: Akta.ba
Amus

AMUS i HDS ZAMP potpisali ugovor o saradnji za ostvarivanje naknada od korištenja AMUS-ovog štićenog repertoara na digitalnim platformama.

"Asocijaciju kompozitora-muzičkih stvaralaca Bosne i Hercegovine (AMUS), od sada će, na digitalnim platformama za konzumaciju muzike, zastupati "Hrvatsko društvo skladatelja ZAMP" (HDS ZAMP).

Nova saradnja rezultat je ugovora kojeg su ovih dana u ime bosanskohercegovačkog i hrvatskog udruženja za ostvarivanje kolektivnih autorskih muzičkih prava potpisali AMUS i HDS ZAMP.

"Vrlo smo zadovoljni potpisanim ugovorom i općenito saradnjom sa Hrvatskim društvom skladatelja, a sve s ciljem zaštite autorskog prava naših članova.", izjavila je direktorica AMUS-a, Lejla Trnčić.

Iz službe HDS ZAMP sa zadovoljstvom ističu da će od drugog kvartala 2023. godine za bosankohercegovački AMUS obavljati poslove multiteritorijalnog ostvarivanja naknada od korištenja AMUS-ovog štićenog repertoara na Internetu.

"Ponosni smo što smo i od kolega iz AMUS-a prepoznati kao sposoban i kvalitetan partner, koji ima odgovarajuće službe za obradu podataka i naplatu korištenja glazbenih djela na Internetu. Točna i brza raspodjela prihoda od digitalnih glazbenih servisa i platformi naš je osnovni cilj za sve autore čija prava ostvarujemo.", izjavio je glavni direktor HDS ZAMPa Nenad Marčec.

Temeljem ugovora, ova će saradnja obuhvatiti sve DSP (Digital Service Provider) servise s kojima HDS ZAMP ima ugovore o licenciranju muzike.

Uključivat će i  VoD (Video-on-Demand) servise.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti