AMUS-u oduzeta dozvola za rad

25.09.2019. 09:45 / Izvor: Akta.ba
AMUS-u oduzeta dozvola za rad

AMUS-u je naloženo da u roku od 90 dana od dana prijema rješenja otkloni nepravilnosti u radu.

Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, na osnovu Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i Zakona o upravnom postupku, donio je rješenje da se uvjetno, na 12 mjeseci, oduzima dozvola Asocijaciji kompozitora – muzičkih stvaralaca (AMUS) za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja prava autora muzičkih djela, a ova informacija je objavljena u "Službenom listu".

Institut je izvršio nadzor nad radom AMUS-a za 2017. te provjerio usklađenost poslovanja Asocijacije sa zakonima i drugim propisima u periodu od 13. do 14. novembra 2018. i 7. marta 2019. godine.

Nakon provedenog nadzora AMUS-u je naloženo da u roku od 90 dana od dana prijema rješenja otkloni nepravilnosti u radu, i to:

- Izvrši izmjene i dopune Poslovnika o radu Skupštine;

- Izmijeni i dopuni Statut, pravila raspodjele ubranih naknada i godišnji plan raspodjele ubranih naknada, izbor i razrješenje članova tijela upravljanja kolektivne organizacije;

- Izvrši analizu troškova poslovanja i o tome sačini izvještaj koji treba da usvoji Skupština AMUS-a;

- Da u godišnjim finansijskim izvještajima prikazuje tabelarno sve troškove kolektivne organizacije, s detaljnim obrazloženjem svih troškova te da sačini instrukciju i definiše pravila o unosu "košuljica" - podataka o korištenim (emitiranim) muzičkim djelima u sistem obrade podataka i način kontrole navedenih podataka.

Institut je kontrolirao opće i pojedinačne akte organizacije, kolektivne ugovore s udruženjima korisnika, tarife i svaku njihovu izmjenu i dopunu, ugovore sa stranim kolektivnim organizacijama, odluke Upravnog i Nadzornog odbora i Skupštine kolektivne organizacije, isplate tantijema autorima, interne akte organizacije i finansijsku dokumentaciju. 

AMUS-u je naloženo da u roku od 90 dana od dana prijema rješenja otkloni nepravilnosti u radu.

Inače, u AMUS-u kriza traje već duži period. Članstvo se podijelilo na one koji podržavaju aktuelno rukovodstvo, dok je drugi dio proglasio nove organe uprave.

Kompletno Rješenje o oduzimanju dozvole AMUS-u možete pročitati OVDJE

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti