Autorska prava u BiH

Povećati nivo zaštite autora i harmonizirati zakonodavstvo sa EU

04.05.2023. 14:23 / Izvor: Fena
copryright

U oblasti autorskog i srodnih prava u Bosni i Hercegovini najveći problemi su iz domena provedbe zakona i osiguravanja dovoljnog nivoa zaštite.

U oblasti autorskog i srodnih prava u Bosni i Hercegovini najveći problemi su iz domena provedbe zakona i osiguravanja dovoljnog nivoa zaštite, a također je potrebno harmonizirati zakonodavstvo sa novim međunarodnim konvencijama, pogotovo sa novim direktivama Evropske unije (EU).

Nameće se i potreba primjene svih pravnih normi, te upoznavanje bh. javnosti sa značajem i ciljevima Direktive EU 2019/790 Evropskog parlamenta i Vijeća od 17. aprila 2019. o autorskom pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Autorsko pravo je zaštićeno Ustavom BiH kao temeljno ljudsko pravo i to članom koji određuje da je osigurano uživanje prava i sloboda svim licima u BiH, ali također i međunarodnim sporazumima navedenim u Aneksu I Ustava BiH.

U odgovori Feni iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH istakli su da su navedena pitanja u nadležnosti Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Iz Instituta su odgovorili da su, uz podršku EU IPR projekta, pripremili nacrte izmjena i dopuna Zakona o autorskom i srodnim pravima i novi Zakon o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava, koji su usklađeni sa evropskim direktivama koje uređuju oblast autorskog i srodnih prava.

U skladu sa navedenim, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima je usklađen sa Direktivom EU.

U prethodnih deset godina Institut za intelektualno vlasništvo BiH je izdao šest dozvola za kolektivno ostvarivanja autorskih i srodnih prava, čime je u Bosni i Hercegovini uspostavljen efikasan sistem kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava, koji je omogućio autorima i nosiocima srodnih prava da za iskorištavanja svojih autorskih djela i predmeta srodnih prava dobiju primjerenu naknadu.

"U oblasti autorskog i srodnih prava najveći problemi s kojima se suočavamo su iz domena provedbe ovih zakona i osiguravanja dovoljnog nivoa zaštite. Institut ima odličnu saradnju i podršku od međunarodnih institucija koje se bave zaštitom intelektualnog vlasništva, posebno izdvajamo saradnju sa Svjetskom organizacijom za intelektualno vlasništvo (WIPO), Evropskim patentnim uredom (EPO) i Uredom EU za intelektualno vlasništvo (EUIPO)", navode u Institutu.

Dodaju da je trenutno u toku implementacija EU IPR projekta „Podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH“, u okviru kojeg je završena revizija cjelokupnog zakonodavstva o intelektualnom vlasništvu u Bosni i Hercegovini, te se pripremaju nacrti novih i/ili izmjene i dopune postojećih zakona iz oblasti intelektualnog vlasništva u BiH.

Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine u odgovoru Feni ističe da Agencija nema obavezu da direktno transponuje Direktivom EU, jer su „autorska prava, u zakonodavstvu BiH, predmet Zakona o autorskom i srodnim pravima i Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava“.

Institut za intelektualno vlasnišvo BiH je nadležan za direktnu implementaciju navedenih zakona, te po ocjeni Agencije, u nadležnosti Instituta je transponovanje Direktivom EU 2019/790.

"Ovlasti Agencije u vezi sa zaštitom autorskih prava koje proističu iz Zakona o komunikacijama su ograničene i ne podrazumijevaju nadležnost za direktno provođenje zakona iz oblasti zaštite autorskih i srodnih prava. Pravila i propisi Agencije, kada je u pitanju zaštita autorskih prava, ne definišu niti određuju način na koji se ostvaruje zaštita autorskih ili srodnih prava, već se isključivo utvrđuje da li korisnik dozvole Agencije ima pravo na korištenje zaštićenih djela", pojasnili su.

Što se tiče problema u oblasti zaštite autorskih prava, Regulatorna agencija za komunikacije podsjeća na situacije nepostojanja kolektivnog ugovora između distributera i kolektivne organizacije, nepostojanja tarife po kojoj bi kablovski distributeri mogli da ispune svoju obavezu plaćanja naknade za iskorištavanje autorskih prava, a sve zbog nepostojanja nadležnog organa za rješavanje spornih pitanja u vezi sa sklapanjem kolektivnih ugovora - Vijeća za autorsko pravo, koje još uvijek od 2010. godine nije imenovano od strane Vijeća ministara BiH.

Vijeće za autorsko pravo imenuje Vijeće ministara BiH na prijedlog Instituta, dodaju iz Agencije te ističu da im nije direktno potrebna pomoć i podrška međunarodnih institucija u ovoj oblasti, imajući u vidu da je Institut nadležan za direktnu implementaciju Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava.

Što se tiče provedbe propisa, iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo kazali su da trenutno tržišno-turistički inspektori, s obzirom da se radi o državnom propisu, inspekcijski nadzor na navedene okolnosti vrše isključivo na osnovu ovlaštenja direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove.

"Rješenjem Vlade KS dva člana iz Inspektorata tržišno-turističke inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su imenovana za predstavnike radne grupe za evropske intergracije Bosne i Hercegovine, a u vezi sa članom 4. stav 7. Odluke o uspostavljanju radnih grupa za evropske integracije, koji se odnosi na pravo intelektualnog vlasništva.

U pripremi je i Nacrt preporuka Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju u smislu izmjene rokova kojim je obuhvaćeno i pravo intelektualnog vlasništva", kažu u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Dodaju da to znači da se još uvijek čeka usklađivanje propisa iz ove oblasti sa propisima Evropske unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti