Novac igra važnu ulogu

Muke sa bh. pasošem: Za marokansku vizu potreban i potpis poslodavaca

10.04.2023. 12:31 / Izvor: N1
Pasoš

Bosna i Hercegovina se u rankingu vrijednosti pasoša kao ličnog dokumenta je u rangu sa Rusijom.

Bosna i Hercegovina se u rankingu vrijednosti pasoša kao ličnog dokumenta je u rangu sa Rusijom. Gdje nam je potrebna viza i kako građani mogu otputovati na daleke destinacije, za N1 su govorili Igor Crnadak, bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i influenserica Naida Ajanović.

Naida je govorila o tome kako osim viza našim građanima problem predstavlja što nemamo direktne avionske konekcije.

“Ako imamo vizu da idemo, a nemamo možda letove. Ako bi negdje malo dalje da putujemo onda su nam vize otežavajući faktor”, objasnila je Ajanović.

Onima kojima trebaju vize za BiH

Crnadak je govorio da novac igra ulogu o vizama uzimajući u obzir činjenicu da i mi dobijamo novac od onih koji dolaze u BiH, a treba im viza.

“Nemam podatke trenutne, ali kada uzmete u obzir koliko mi inkasiramo od viza koje mi izdajemo za one sa kojima nemamo bezvizni režim, vidjet ćete da je to značajan novac”, istakao je Crnadak.

Komplikovana procedura za Veliku Britaniju i Maroko

Za države poput Maroka i Velike Britanije izuzetno je komplikovana procedura dobijanja viza gdje je za Maroko potrebno, između ostalog, i deponovani potpis direktora kompanije u kojoj radite, kaže Naida.

“Traži se od izvoda banaka, računa, do potpisa, da u jednom trenutku kažete: ok, za neko bolje vrijeme”, istakla je Ajanović.

Dok je bio ministar vanjskih poslova BiH, Crnadak je rekao da je bio plan da se procedura za dobijanje vize za Veliku Britaniju olakša, ali je ta zemlja naknadno stvari malo usložnila.

“Oni su uveli privatne kompanije da rade dobar dio posla u smislu intervjua, prikupljanja dokumentacije itd. Uveli su i pravilo da im i za čitav dio Evrope vize se štampaju u Varšavi što znači da ako se nama odobri, pasoš se šalje u Varšavu i onda se vraća ovamo, što je apsurdno. Vi sada kada idete da razgovarate za vizu, ne razgovarate sa predstavnicima Vlade već privatne kompanije koja radi za njih. To nama djeluje nelogično”, naveo je Crnadak.

Iskustva iz regije

U regiji u Srbiji, Naida je navela primjer kolegice gdje su isto tako stvari komplikovane.

“Moja prijateljica je u suštini isto travel influenserka i dolazi iz Srbije i izvadila je bh. pasoš jer joj je za Ganu trebala viza, a morala je da ide u Beč. Tako da je predala srbijanski pasoš za vizu, a sa bosanskim pasošem je otišla u Beč”, kazala je Ajanović.

U Jordan je Naida otišla sa jednostavnom procedurom.

“Vizu možete završiti online, dobijete QR kod i samo na pasoškoj kontroli predate. Ukoliko ni to niste stigli na pasoškoj kontroli potpišete vizu, po dolasku i uplatite isti iznos”, prisjetila se Ajanović.

Podsjećamo, N1 je objavio da od juna 2023. godine Ujedinjeni Arapski Emirati za državljane Bosne i Hercegovine ukidaju vize.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti