NA ZNAZI TRI ODLUKE

Zbog niskih kazni priprema se izmjena Zakona o kontroli cijena

11.04.2023. 11:47 / Izvor: Večernji List
cijene

Uredbe donesene kako bi se građanima olakšalo uslijed enormne inflacije bile su mrtvo slovo na papiru.

Životni standard za brojne bh. građane nikada nije bio lošiji. Cijene proizvoda i usluga iz mjeseca u mjesec rastu, piše Večernji list BiH. Priuštiti osnovne životne namirnice odavno je za veliki broj građana misaona imenica. Iako su entitetske vlade donijele uredbe o ograničenju marži na osnovne životne namirnice, to nije spriječilo trgovce da protuzakonito podižu cijene.

Većini je bilo isplativije platiti kaznu i nastaviti zarađivati nego se pridržavati uredbi.

Provedene kontrole

Iako se o pravima potrošača često govori, kupci i dalje nisu u potpunosti upoznati o pravima koja su im na raspolaganju i misle da je uzaludno boriti se za njih. Bh. građani najviše se žale na konstantan rast cijena, ali i neusklađenost cijena na tržištu. U Udruzi potrošača “Zvono” iz Bijeljine kažu da je krivac za to otvoreno tržište te cijene formira kako tko hoće.

Tako, primjera radi, od jedne do druge trgovine isti proizvod često ima i dvostruko višu cijenu. Udruge potrošača zatrpane su i prijavama kupaca koji se žale i da određene proizvode s istaknutom sniženom cijenom plate po većoj, odnosno “staroj” cijeni. Iako su entitetske vlade donijele uredbe o ograničenju marži na osnovne životne namirnice, to nije spriječilo trgovce da protuzakonito podižu cijene.

Inspekcijska tijela u BiH izrekla su u prošloj godini kazne u iznosu od 4 milijuna i 250 tisuća KM zbog nepoštivanja uredbi entitetskih vlada o formiranju cijena i marži za naftu i naftne prerađevine, kao i osnovne životne namirnice brašno, ulje i šećer. Od tog iznosa, 3 milijuna KM kazni izrečeno je u RS-u, a milijun i 250 tisuća KM u FBiH. Ispostavilo se da su na benzinskim crpkama i u trgovinama tijekom cijele godine nezakonito dizane cijene.

Uredbe donesene kako bi se građanima olakšalo uslijed enormne inflacije bile su mrtvo slovo na papiru. Tržišni inspektori izvršili su u prošloj godini stotine kontrola. U fokusu su im bili gorivo i osnovne životne namirnice.

Rezultati su poražavajući. Na svakoj drugoj kontroliranoj benzinskoj crpki utvrđena je neka nepravilnost. Ništa bolje nije bilo ni u trgovačkim centrima i trgovinama, čiji se vlasnici također nisu pretjerano obazirali na uredbe o ograničenju cijena.

Premale kazne

Kontrola cijena u skladu s odlukama Vlade FBiH provodi se prema Zakonu o kontroli cijena te su kazne u rasponu od 1000 KM do 10.000 KM za pravnu osobu, od 250 KM do 2500 KM za odgovornu osobu u pravnoj osobi te od 500 KM do 1500 KM za fizičku osobu. Kazne su premale u odnosu na dobit.

Pomoćnica federalnog ministra trgovine Merima Maslo za FTV je kazala kako su u Federaciji BiH na snazi tri odluke o mjerama neposredne kontrole cijena.

"Prva se odnosi na naftne prerađevine, druga na životne namirnice i druge proizvode", kazala je te istaknula da su kod pojedinih trgovaca uočene određene nepravilnosti u strukturi nabavne cijene. Pojedine troškove stavljaju u strukturi nabavne cijene, kao što su npr. troškovi marketinga koji se pokrivaju iz marže veletrgovca.

"U kontinuitetu se vrše kontrole. Detaljno se vrši nadzor nad kalkulacijama cijena veletrgovaca i prodavača", ističe Maslo. Smatra da se uvijek može nešto poboljšati i unaprijediti.

"Upravo se priprema izmjena Zakona o kontroli cijena zbog relativno niskih kaznenih odredbi da bi se donja granica tih kazni značajno povećala", naglasila je.

"Federalna uprava za inspekcijske poslove podnijela je niz inicijativa za povećanje kazni propisanih člankom 14. zakona, a poznato nam je da je u parlamentarnoj proceduri upućen (i prihvaćen) prijedlog za višestruko povećanje spomenutih kazni, čime bi se postigla svrha kažnjavanja te povećali učinci inspekcijskog nadzora u ovoj oblasti i u konačnici preveniralo učestalo kršenje odredbi Zakona u vezi s kontrolom cijena", kazali su krajem siječnja iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti