NEŠIĆ U SLUŽBENOJ POSJETI

BiH i Azerbejdžan unapređuju sigurnosnu i ekonomsku saradnju

11.04.2023. 12:38 / Izvor: Akta.ba
azerbejdžan

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić boravi u službenoj posjeti Republici Azerbejdžan gdje se danas sastao s predsjednikom Ilhamom Aliyevim.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić boravi u službenoj posjeti Republici Azerbejdžan gdje se danas sastao s predsjednikom Ilhamom Aliyevim. Tokom sastanka ocijenjeno je da su odnosi između dviju država dobrim i prijateljskim, što se ogledalo i kroz uspješnu saradnju u proteklom periodu.

Izražena je obostrana potreba za dalje unapređenje odnosa između dviju država u oblasti sigurnosti, ali i poboljšanja ekonomske saradnje.

Nešić je kao prvi ministar sigurnosti BiH koji je u posjeti ovoj državi, današnji sastanak ocijenio je nastavkom izvanrednih odnosa dviju zemalja, te da ga posebno raduje skora posjeta Aliyeva BiH.

Pored izuzetnih političkih odnosa Azerbejdžana i BiH istaknuta je potreba jačanja ekonomskih odnosa.

"Trgovinski bilans pokazuje izuzetnu važnost Azerbejdžana za BiH i nadam se da će u budućnosti naša ekonomska saradnja napredovati još više", kazao je Nešić.

Istaknuo je da će danas u Bakuu biti potpisan i sporazum o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa.

"I Azerbejdžan i BiH su bile vrlo istaknute u pomoći Turskoj nakon nedavnih razornih zemljotresa i to pokazuje korist saradnje u toj oblasti. Dobrobit te saradnje nije samo bilateralna, ubjeđen sam da može biti od koristi mnogo šire od granica naše dvije zemlje", kazao je Nešić.

Zahvalio se Aliyevu i narodu Azerbejdžana i za vrijednu pomoć tokom pandemije, naglašavajući da BiH nikada neće zaboraviti 40.000 doza vakcina protiv COVID-19 koje je ova država uputila BiH - saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti