Uputstvo o sadržaju studije

U toku postupak određivanja sadržaja studije uticaja na lokaciji Čerkezovac

18.04.2023. 08:23 / Izvor: SRNA
Trgovska gora

Postupak određivanja sadržaja studije o uticaju na okolinu za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori je u toku.

Postupak određivanja sadržaja studije o uticaju na okolinu za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori je u toku, a hrvatskog Ministarstvo privrede i održivog razvoja će izdato uputstvo o sadržaju studije sa svim zaprimljenim mišljenjima objaviti na službenoj web stranici, rečeno je Srni u ovom Ministarstvu.

Ministarstvo privrede i održivog razvoja Hrvatske objavilo je 24. februara informaciju o zahtjevu za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaja na okolinu.

Zainteresirana javnost mogla je u roku od 30 dana u Ministarstvo dostaviti mišljenje o sadržaju studije prije izrade.

BiH je 28. marta uputila Hrvatskoj odgovor sa zahtjevima i primjedbama na Zahtjev za izdavanje sadržaja o studiji uticaja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, odgovor su sačinili članovi Pravnog i Ekspertskog tima za Trgovsku goru, u koordinaciji sa nadležnim entitetskim tijelima, sa fokusom na konkretne primjere u kojima Hrvatska krši odredbe Espoo konvencije i Zajedničke konvencije o bezbjednosti zbrinjavanja istrošenog goriva i radioaktivnog otpada.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti