Unapređenje saradnje

Povećan obim trgovinske razmjene BiH i Švedske, rast izvoza oko 23 posto

20.04.2023. 11:47 / Izvor: Akta.ba
švedska

Konaković je rekao da se sa švedskim kolegom u veoma kratkom periodu sastaje treći put.

Jako nam je važno da sa ovog mjesta šaljemo poruku podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, kazao je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Tobiasom Billstromom, koji boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Doček ministra vanjskih poslova i izaslanstva Kraljevine Švedske upriličen je u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, nakon čega je održan tete-a-tete sastanak ministara BiH i Švedske te radni sastanak delegacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Švedske.

Tokom susreta razgovaralo se o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Švedske, unapređenju saradnje, aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima te evropskom putu BiH, s obzirom na to da Švedska trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije.

Konaković je rekao da se sa švedskim kolegom u veoma kratkom periodu sastaje treći put.

Zahvalio je Švedskoj koja trenutno predsjeda Vijećem Evropske unije na snažnoj podršci koju pružaju evropskom putu Bosne i Hercegovine.

"Zahvaljujemo naravno za podršku koju smo dobili od Švedske za kandidatski status koji je značajan za Bosnu i Hercegovinu. Naše dvije zemlje nemaju teška i otvorena pitanja. Govorili smo o našim šansama i prilikama. Bosna i Hercegovina sa Švedskom u zadnjoj godini ima značajno povećan obim trgovinske razmjene. Izvoz je rastao oko 23 posto, uvoz oko 29 posto, u odnosu na 2021. to su ozbiljne i značajne brojke", istakao je Konaković.

Ipak, bh. ministar smatra da tu ima još puno prostora za unapređenje.

"Predložili su i mislim da ćemo ići ka dogovoru o memorandumu o saradnji u oblasti turizma. Podsjećam da veliki broj Bosanaca i Hercegovaca, naše dijaspore, živi u Švedskoj. To su ljudi koji često dolaze nazad svojim kućama, prijateljima, rodbini. Znamo da je Bosna i Hercegovina kao atraktivna turistička destinacija sigurno interesantna i ostalim građanima Švedske", pojasnio je Konaković.

Razgovarali su i o aktuelnim temama koje se tiču zemalja Zapadnog Balkana, stabilnosti regiona.

"Jako nam je važno da sa ovog mjesta šaljemo poruku podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, tako da nikakvog prostora za bilo kakve druge politike u ovom trenutku nema u Bosni i Hercegovini. Koristim priliku da još jednom pozovem sve svoje kolege da se fokusiramo na ono što su naše obaveze, da vratimo pažnju na 14 prioriteta koji su nam uslov za članstvo u EU-u. Sa naše strane, postoje obaveze koje se moraju ispuniti i zadaci koje moramo izvršiti kako bi nas naši evropski partneri još ozbiljnije shvatali", rekao je Konaković.

Kako je kazao, prezentovali su uspješan period rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje je u jako kratkom periodu usvojilo najveći budžet ikad u Bosni i Hercegovini i niz dokumenata koji su važni za evropski put.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti